k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Příběh českého kmínu

Také se vám někdy stává, že určité věci považujete za samozřejmost, a pak jste jednoho dne překvapeni, že je všechno jinak? Ač se o byliny potažmo koření zajímám už pár let, nějak jsem obyčejný kmín, který v kuchyni používám často, a proto mi věčně chybí ve spíži, nevnímala jako českou bylinu a vlastně o něm vůbec nepřemýšlela. Prostě jsem ho brala jako koření z dovozu a tím to pro mě haslo. Jaké bylo mé rozčarování, když jsem se díky přípravám na natáčení Herbáře dozvěděla, že kmín se odjakživa pěstoval u nás a má zde velkou šlechtitelskou tradici? Trochu jsem se nad sebou zastyděla, a o to víc jsem chtěla mít o kmínu dobrou reportáž v pořadu a také dobrý článek na blogu. 🙂 Moc mě zaujalo, že šlechtění českého kmínu probíhá postaru, mechanickým výběrem nejsilnějších jedinců a dalších přirozených postupů, podobně jako to dělali naši předci. Bez genetické modifikace. Jestli jste také překvapeni, pojďte se seznámit s kouskem naší bylinné historie.

 

Pěstování tradičních českých zemědělských plodin patří mezi autentické hodnoty naší země a my bychom se je měli snažit udržet i pro budoucí generace. Jednou z těchto plodin je i kmín. Jeho pěstování je díky zdejší půdní skladbě, přírodním podmínkám a dlouhodobým zkušenostem tradicí po dlouhá desetiletí. A právě proto vzniklo zájmové sdružení Český kmín zabývající se šlechtěním a pěstováním originálních odrůd. Kmín je pěstován s láskou k tradici a hodnotám, a to se promítá i na jeho kvalitě.

V hlavní roli kmín

Český kmín je specifický svojí vůní a chutí. Zásadní změny v pěstování přišly v 70. letech s povolením nových odrůd Rekord, Prochan a Kepron. Ty byly mnohem odolnější proti vypadávání semen, čímž se kmín stal jedním z našich vývozních artiklů. V současné době je v celosvětovém katalogu zapsáno 11 odrůd kmínu a z toho jsou 4 české. Možná bychom se divili, jak významnou kmín hraje roli v nejrůznějších odvětvích. Kromě pečení a přípravy pokrmů se hojně využívá v masném průmyslu, neméně taktéž ve farmacii a v neposlední řadě se z něj připravuje oblíbený tradiční český likér zvaný Kmínka.

Zachování pěstitelských hodnot a postupů

„Pouštět do lidského organismu geneticky modifikované potraviny není dobré, a právě proto se při pěstování kmínu snažíme užívat pouze tradičních českých odrůd,“ podotýká Josef Linhard, předseda Spolku českého kmínu. Kmín sdružení pěstuje na více než 400 ha polní plochy a ročně sklízí kolem 1 400 tun kvalitního koření. I přesto ale naše výroba pokryje zhruba polovinu spotřeby našeho národa, a tak se kmín dováží z Německa a Nizozemí, kde taktéž dosahuje vysoké kvality.

 

Ludmila Kameníková se se svým manželem v rámci Spolku českého kmínu zabývá šlechtěním již přes 40 let: „Šlechtění kmínu probíhá tradičními metodami. Spoléháme se na své ruce a vlastní intuici, podle které vybíráme ta nejkvalitnější zrna. Udržení a překonání současné kvality plodiny je běh na dlouhou trať – my jsme na něj ale připraveni.“

 

Hlavním cílem sdružení je zachování tradice českého pěstování. „Nechceme, aby kmín z našich končin vymizel,“ vysvětluje Josef Linhard. „Musíme si vážit našeho dědictví.“

 

O českém kmínu jsme si povídali i v Herbáři. Podívejte se, jak se u nás pěstuje. Pro zhlédnutí dílu klikněte sem.

X