k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Pocta velikonočnímu beránku

Jako malá jsem si u babičky v kuchyni vždycky ráda prohlížela kameninové a keramické formy nejrůznějších tvarů a ta beránková se mi líbila snad nejvíce ze všech. Říkala jsem si, že jednou taky budu péct své rodině takového bezvadného voňavého beránka, a když teď nastal ten pravý čas, rozhodla jsem se své předsevzetí naplnit. Zjistila jsem, že se správně vymazanou a vysypanou formou to zase takové drama není, a ačkoli ten můj beránek vypadá o něco rustikálněji, než jak si ho od babičky pamatuji, mé děti těší stejně, jako tehdy těšil mě.

 

Kromě toho, že zdobí velikonoční tabuli, nese beránek velmi důležitá poselství. V tradičním pojetí totiž zastává velmi důležité místo a symbolika beránka prochází křesťanskou i izraelitskou oslavou Božího hodu velikonočního. Podle historických pramenů měla každá rodina obětovat nejlepšího beránka ze stáda a společně jej pak před velkou nocí pekla a pojídala s nekvašeným chlebem. Jako obřadní pokrm je znám od středověku a jelikož si všichni naši předkové nemohli masité pokrmy dovolit, předpokládá se, že již jejich velikonoční sváteční stoly zdobil právě ten pečený. A vy si ho taky nezapomeňte upéct, protože Velikonoce bez beránka nejsou prostě Velikonoce. Zkuste třeba toho mého šviháka, je vynikající. 🙂

 

INGREDIENCE

½ kg hladké mouky
1 zelený tvaroh ve vaničce
3-5 lžic mléka
½ lžičky soli
1 lžička citronové šťávy
15 dkg mléka
15 dkg moučkového cukru
3 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 až 3 lžíce rumu
Rozinky, vejce na potření a mandle na posypání

 

POSTUP

Ve větší míse důkladně promíchejte všechny ingredience. Začněte sypkými přísadami, poté přidejte ty tekuté, vejce a citronovou šťávu a nakonec přisypte i část rozinek a mandlí.

Hladkou směs nalejte do vymazané a vysypané formy. Kameninovou či keramickou formu můžete vysypat strouhankou a kovovou klidně hladkou moukou. Nechte péct na 190° zhruba 45 minut a během pečení průběžně kontrolujte. Že je beránek hotový, zjistíte nejlépe vpichem dřevěné špejle – těsto je upečené ve chvíli, kdy se na špejli přestane lepit.

Beránka opatrně z formy vyklepněte, dozdobte mandlemi a rozinkami a je hotovo. Tak dobou chuť a krásné Velikonoce.

Během toho pečení ale nezapomínejte ani na zahradu – ta nečeká. Poslední přímé výsevy se blíží!

X