k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Dýně hokkaido plněná masem, sýrem a mangoldem

Začátek podzimu poznám bezpečně. Z pole mě už na dálku zdraví oranžové koule. V dalších týdnech se k nim přidají i zelené podlouhé rakety, žluté žíhané tykve a další buclaté krásky v různých oranžových odstínech. Sezona dýní je tu a moje děti se každý rok nejvíc těší na ty plněné. To je totiž v kuchyni konečně zábava.

Teda začíná už vlastně na poli, případně u vás v obchodě či na trhu. Nejprve je třeba vybrat dýni správné velikosti a tvaru. Menší dýně se pečou kratší dobu a nasytí průměrně dva strávníky, ale zase si jich můžete upéct víc a vyzkoušet různé náplně. Větší dýně potřebují delší pečení, ale z jedné se nají partička přátel. Jen si dopředu změřte, že se vám vejde do trouby. Není nic trapnějšího, než ji dovalit z pole, omýt ve vaně, nakrojit nožem velikosti mačety, vydlabat tak, že jste od oranžové dužiny zbarvení až po loket, naplnit spoustou dobrých surovin, přiklopit, z posledních sil ji donést k troubě a zjistit, že neprojde dvířkama! Věřte mi, že není většího zoufalství. Pokud přebývá jen o kousínek, vmáčkněte ji dovnitř, pečením se trochu zmenší, tak ji alespoň pak vyndáte.

Ale zpátky k přípravě. Pečené plněné dýně jsou skvělé v tom, že je třeba je nejprve vydlabat – což zabaví děti – a následně naplnit, což je baví neméně. Celá operace zabere slabou hodinu, záleží na vaší rychlosti dlabání, pečení zhruba 45 minut, během kterých si můžete třeba odpočinout. A pak už jen vyndáte voňavé dýně s vtipnou pokličkou. A pokud ji celou nesníte, náplň jistě zvládnete a měkkou pečenou dužinu můžete druhý den povařit ve vývaru a rozmixovat na polévku. Dalším bonusem je fakt, že náplně můžete donekonečna obměňovat.

 

hok5

Suroviny:
2 střední dýně (700–800 g)
500 g mletého masa
1 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, drcené
sůl a čerstvě mletý pepř
1 svazek lístků mangoldu
200 g strouhaného sýru (čedar, ementál, parmazán)

Postup:
Z dýní seřízneme stopku se zhruba 3cm okrajem, aby vznikla poklička. Pokud dýně stabilně nestojí, seřízneme ji mírně i zespodu. Semínka vyjmeme, můžeme je propláchnout a usušit pak

v troubě při pečení dýně. Dužinu vydlabeme, ale necháme zhruba 2-3cm okraj. Připravené dýně rozložíme na plech. Troubu předehřejeme na 180 °C.

Na masovou náplň používáme to nejkvalitnější maso, které seženeme. Nechávám si ho mlít u nás v řeznictví z hovězího a vepřového, nebo koupím maso vcelku a umelu si ho sama doma. Mám tak jistotu, že uvnitř směsi nejsou žádné chrupavky, kůže ani odřezky, což u průmyslově zpracovaného mletého masa bývá běžné. V hlubší pánvi rozpálíme olivový olej, vsypeme cibuli a zhruba po minutě přidáme maso, česnek, osolíme, opepříme a opékáme dohněda, zhruba 5 minut. Promícháme s mangoldem a naplníme dýně střídavě masem a sýrem. Přiklopíme pokličkou a pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut, až na povrchu zezlátnou.

PORCE PRO 4 OSOBY
DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT, PEČENÍ 45 MINUT

hok2

hok4

hok6

X