k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Plněná vepřová panenka s šalvějovým máslem

Když jsem poprvé navštívila bio farmu, kde chovají prasata v přirozeném prostředí, ryjí si v zemi, válejí se v blátě, žijí pohromadě s ostatními a netrápí je usekané ocásky a ukousané uši, a k tomu je část jejich výběhu v jablečném sadu a plody okusují rovnou ze stromů, zažila jsem trochu šok. Uvědomila jsem si, jak asi trpělo naše prase, které jsme vykrmovali zavřené v malém chlívku s malým okýnkem a proč asi neustále utíkalo a v noci tlouklo do vrat chlívku. Zařekla jsem se, že už nikdy nechci chovat žádné zvíře, pokud mu nebudu moci dopřát jeho přirozené prostředí. I když jsem před tím měla pocit, že je v pořádku, když si prase sami zdravě vykrmíme a jeho maso posléze nasytí rozvětvenou rodinu. Raději si koupím bio maso z farmy, kde zvířecím potřebám rozumí a dám si ho jednou za čas. Třeba v téhle úpravě s bylinkami, hruškou a feta sýrem.

Ingredience

MASO
700 g vepřové panenky
50 g sýru feta
1 červená cibule
1 hruška
2 lžíce olivového oleje
4 snítky šalvěje
4 snítky tymiánu
zhruba 100 ml vody
sůl a čerstvě mletý pepř

 

MÁSLO
2 hrsti lístků šalvěje
50 g másla

Postup

Maso podélně nakrojte tak, aby vznikla kapsa. Opatrně ho rozevřete, osolte a opepřete. Sýr nastrouhejte nebo nadrobno nakrájejte na maso. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenké plátky, hrušku zbavte jádřince a nakrájejte ji na tenké plátky. Na maso vyskládejte sýr, cibuli a hrušku a přiklopte masem tak, abyste získali plněnou kapsu. Potřete maso olejem, poklaďte shora snítky šalvěje a tymiánu a převažte kuchyňským provázkem tak, aby si při pečení zachovalo tvar. Vložte ho do pekáče, zlehka podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 20–25 minut doměkka. Vyjměte a nechte ještě 5 minut odpočinout, pak odvažte provázek a maso nakrájejte na 1cm plátky.

 

Mezitím připravte ochucené máslo. V pánvi rozehřejte máslo a opečte v něm lístky šalvěje dokřupava, zhruba 30 vteřin. Horkým máslem přelijte porce masa.

 

Tenhle a spoustu dalších skvělých receptů najdete v nové knize Jíst a žít. Objednávat si jí můžete po kliknutí na obrázek.

X