k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Perníková srdéčka

Perníky mají rádi všichni, koho znám. Většinou nezáleží na tom, jaké tvary pečivo má. I když nepopírám, že někomu víc chutnají hvězdy či koně namísto srdcí. Perníky z klasického perníkového těsta je potřeba nechat nějakou dobu před Vánoci uležet. Mnozí radí zavřít je do dózy s kouskem chleba, ze kterého nasají vlhkost a začnou být vláčné. Nechcete-li však čekat, vyzkoušejte tento recept. Je kouzelný od začátku do konce. Objevila jsem ho totiž v ručně psaném sešitu receptů. Podle něj se pravděpodobně učila nějaká dívka vařit, takové sešity byly obvyklé v rodinných školách za první republiky. Důležité je, že je u receptu napsáno „lze je jíst hned“. Tak se do nich pojďme pustit. 

 

Doba přípravy: 45 minut, odležení 1–2 dny, pečení 12–15 minut

Množství: na 2 plechy

 

Suroviny: 

75 g krupicového cukru

2 lžíce teplého medu

1 vejce

220 g žitné mouky

4 g jedlé sody

25 g mletých pražených mandlí nebo oříšků

1/2 lžičky mleté skořice

1/4 lžičky mletého sušeného zázvoru

1/4 lžičky mletého hřebíčku 

špetka muškátového oříšku

špetka mletého černého pepře

špetka mletého nového koření

strouhaná kůra z 1/2 citronu 

25 g rozpuštěného másla 

 

 

Postup: 

Nejprve utřeme cukr, med a vejce. 

 

Poté přidáme zbylé ingredience. Pak (nejprve pomocí vařečky, poté na pomoučeném válu rukama) vypracujeme hladké a lehce lepivé těsto. Z dobře propracovaného těsta vytvarujeme bochánek, který vložíme do potravinářské fólie a dáme ho odpočívat do lednice. Těsto necháme v lednici uležet 1–2 dny. 

 

Když je těsto uleželé, můžeme ho začít vykrajovat. Kus těsta rozválíme na válu na plát silný asi 5–7 mm. Pokud je třeba, můžeme těsto lehce podsypat moukou. 

 

Z vyváleného těsta vykrajujeme srdéčka nebo i jiné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.Předehřejeme si troubu na 160 °C a když je plech plný, perníčky dáme péct na 12–15 minut. Že jsou hotové, poznáme podle toho, že lehce ztmavnou. 

 

Perníčky vyndáme z trouby a necháme zchladnout. 

 

TIP: Chcete-li, perníčky dozdobte cukrovou polevou. Chutnat vám budou i bez ní. Takový ozdobený perníček můžete věnovat jako dárek, zabalený v celofánu.

X