k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Pečeme na Vánoce

Advent je v plném proudu a vy si určitě užíváte teplo domácího krbu více než obvykle a věnujete se činnostem, na které byste si jindy čas neudělali. Mimo jiné třeba i na pečení cukroví. Většinu druhů už bychom měli mít napečené – kdo se do toho ale ještě nepustil, je ten nejvyšší čas, ať stihne cukroví do Štědrého dne pěkně zkřehnout. Tradiční cukroví je nejlepší a Vánoce jsou zkrátka svátky, během nichž trochu zhřešit můžeme. Ať už se ale rozhodnete pro zdravější či klasickou verzi, hlavně si ty Vánoce v klidu a bez výčitek pořádně užijte! Jsou přece jen jednou za rok…

 

 

Anýzky

A pro začátek dejme nějakou ostřílenou klasiku. Třeba anýzky! To je totiž jeden z nejjednodušších a zároveň nejklasičtějších receptů našich babiček. My jsme si v Herbáři připravili klasické kulaté, kdo se ale nebojí experimentů, může se pustit do nejrůznějších tvarů. Anýz sice ve volné přírodě nenasbíráte, jistě ho ale máte nasušený z vlastní zahrady. No a pokud se vám letošní úroda nezadařila, kupte si ho jako biokoření. Anýz má totiž mimo svou specifickou výraznou chuť i nejrůznější léčivé účinky a mlsáním tak uděláte i něco málo pro své zdraví (alespoň tak si to odůvodňujeme my 🙂 ). Vršek sušenky ozdobte mandlí a hurá s plechem do trouby!

 

Ani na Vánoce se nemusíte vzdát zdravých sladkostí! Anýzky jsou skvělé, protože dokáží léčit a jejich příprava je velmi rychlá. Alespoň s jednou z těchto výhod jsme si stoprocentně jisti. Recept najdete tady.

 

 

Medvědí tlapky neboli pracny

Toto cukroví si z dětství pamatuje snad každý. Babiččin svátečně prostřený stůl, vůně svíček a jehličí a cukroví nejrozmanitějších tvarů v husté krustě moučkového cukru. Připravte si je i vy a nechte na sebe dýchnout atmosféru vašich dětských let. Pracny vůbec nejsou pracné a zmákne je naprosto každý. Pro tvarování jsou nejlepší klasické kovové formičky, ze kterých těsto po upečení jednoduše vyklepnete, a pak už jen stačí každý kousek opatrně obalit v talíři plném moučkového cukru. Ale kdo nechce, nemusí! Tak se zklidněme a nespěchejme, ať se nám cukroví nerozláme – takto skvělé věci zkrátka potřebují trochu času a trpělivosti.

 

Pracny zavoní jako Vánoce strávené u babičky. Připomeňte si radostné chvíle dětství, které byly plné mlsání a odpočinku. Recept na pracny najdete klinutím sem.

 

 

Božské cukroví

A nakonec další pořádná nálož inspirace. Jak se říká, kolik višní, tolik třešní – v našem případě druhů cukroví. Ony totiž dva nebo tři druhy na tom zdobeném svátečním podnosu tak úplně nevyniknou a chce to trochu přitlačit. Tak ho doplňte úžasnými griliášovými pracičkami a Olžinými dortíčky, ať se pořádně blýsknete. Promazávané a zdobené dortíčky udělají svým dokonalým precizním zpracováním dojem i na ty největší pekařky a pracičky zase sfouknete za chvilku a uvidíte, že se po nich jenom zapráší. Tak to máme dohromady spoustu druhů – to už stojí za to, ne? Nasaďte zástěru a ať se práší od formiček. Ale zase ne moc, komu by se chtělo o adventu uklízet :).

 

Máte náladu na cukroví a rovnou na to nejlepší? Vyzkoušejte cukroví, které je rovnou božské! Recept na něj najdete zde.

 

Pořád není pozdě udělat sobě či blízkým radost a objednat si některou z knih Vaříme podle Herbáře či novou Jíst a žít. Všechny je najdete na našem e-shopu.

X