k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Nakládané citrony

Tento recept jsem našla v jedné kuchařce, ale už si vůbec nepamatuju, jak se jmenovala. Díky za tvoji inspiraci, neznámá knížko! Přesná množství nejde uvést, protože každý citron je trochu jinak velký.

 

INGREDIENCE

7 biocitronů
1 hrnek mořské soli
1 lžíce třtinového cukru
2 lžičky kuliček černého pepře

 

POSTUP

Velkou a širokou sklenici sterilizujeme. Pokud používané citrony nejsou bio, omyjeme je horkou vodou, protože jejich kůra je povoskovaná a chemicky upravená, aby citrony dlouho vydržely krásně žluté a pevné. Můžeme je také ponořit na 10 minut do vody s octem. Největší citron rozpůlíme, vypeckujeme a vymačkáme z něj šťávu. Konce zbylých citronů odřízneme a citrony rozkrájíme na čtvrtky nebo kolečka.

Na dno sklenice nasypeme trochu soli a položíme vymačkaný citron, navrch naskládáme nakrájené citrony, zasypeme solí a cukrem, zalijeme citronovou šťávou, přidáme kuličky pepře, zavřeme a protřepeme. Sklenici otevřeme a stlačíme citrony ke dnu tak, aby nikde nekoukaly, případně dosypeme sůl. Zavřeme a necháme při pokojové teplotě odležet zhruba 1–3 měsíce. Z uleželých citronů okrájíme slupku včetně bílé dužiny a tu použijeme (zbylou měkkou dužinu vyhodíme).

Hodí se k dochucení pečeného masa, ryb, do asijských omáček, dipů a kari. Kůra je dost slaná, lze ji však propláchnout ve vodě. Cukr dodává citronům sladkost, měl by být v poměru k soli nejvýše 1:2. Hmotnost citronů a nakládací soli by měla být stejná

 

 

A tady máte ještě nějaké tipy, k čemu tohle specificky naložené ovoce zakousnout.

Dip ke grilovanému masu

1 citron omyjeme, nakrájíme nadrobno a smícháme se 150 g bílého jogurtu. Skvěle doplní grilované kuřecí kousky, pečenou rybu, falafel nebo hovězí burger.

Bleskový kuskus

Místo citronové šťávy ochutíme zeleninový kuskus naloženým citronem. Kuskus uvaříme jako obvykle, přisypeme k němu hrst nasekané hladkolisté petržele, dvě zlehka orestované pokrájené mrkve (podle chuti s hrstí arašídů nebo piniových oříšků), přidáme polovinu až celý omytý a nakrájený naložený citron a zakápneme olivovým olejem.

Svěží těstoviny

Těstoviny uvaříme akorát na skus – al dente – a mezitím si připravíme omáčku. Na dvou lžících olivového oleje opečeme tři stroužky česneku, nakrájené na plátky, dozlatova, kostičky z poloviny omytého naloženého citronu a dvě snítky tymiánu, a až se rozvoní, stáhneme z plotny a vmícháme do uvařených slitých těstovin. V oleji můžeme opéct i krevety nebo kalamáry

 

Pokud vás tento recept oslovil a chystáte se na další podobné nakládací eskapády, podívejte se do herbářové knihy číslo 2, kde jsme se tomu s Lindou opravdu hodně věnovaly. Stejně tak ale najdete mnoho zajímavých receptů přímo v archivu Herbáře zde.

 

X