k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Můj top výběr rajčat

Rajčata prostě miluju! Já vím, namítnete, co já nemiluju, ale u rajčat je to láska odvěká a myslím, že mé DNA má barvu červenou… Je obecně známo, že i Češi mají ze zeleniny (… teď nevím , rajče je vlastně ovoce…:) ) v oblibě nejvíce rajská jablka. A že jich je různých odrůd! Zaplat‘ pánbůh! Některé obchody nabízejí přes 100 druhů různých kultivarů, kde se rozdíly už lehce stírají. Moje sbírka starých a původních odrůd se teprve rozrůstá. Snažím se vám nabídnout různorodou paletu  podle užití v kuchyni, podle pestrosti chutí a také estetického vzezření. Není totiž nad záhony rajčat hýřící barvami. A co teprve salátové talíře, vyložené rajčaty všech chutí a barev. Takže jakmile se začnou na slunci vybarvovat, hned jsem na zahradě častěji a je mi tam ještě veseleji. Z vylamování nadbytečných výhonků mám vždycky úplně zelenohnědé ruce i nehty, které nejdou moc umýt, ale to mi nevadí. Mám moc ráda tu vůni zelených stonků  a listů… Tady je mých pár favoritů.

 

Rajče Dívčí prs

Není moc typických českých odrůd,  ale rozhodně stojí za povšimnutí. V létě se urodilo spoustu oranžových rajčat Dívčí prs a já je teď, zavařené na sugo,  zapracovávám do polévek a omáček. Tahle rajská jablíčka mají specifickou chuť, jemně sladkokyselou. Díky speciálnímu tvaru a lehce nezvyklé, zajímavé chuti  se staly hlavní odrůdou našich záhonů. Určitě je letos vyzkoušejte! Vyjímají se v salátech a polévkách.

 

Rajče Atomic Grape

Velkým překvapením pro mně byla odrůda Atomic grape.  Plody se vybarvují trochu obráceně, než je zvykem, totiž z černě-fialové, do žíhání v barvě olejové skvrny. Já čekala červená rajčata, co ztmavnou. Pro mě je ale hlavním wow efektem naprosto fantastická chuť. Vy, kdo máte rádi vyvážený poměr výrazné sladkosti a kyselosti a k tomu křupavé plody s jemnou slupkou, nebudete v létě litovat. Tahle rajčata chutnají nejlépe čerstvá.

 

Rajče Black

Paleta barevných rajčat se rozrůstá! Mezi  původními odrůdami se vyjímá černo- -modré rajče Black.  Jak říkám, na záhonech doplňuje červená, oranžová i žíhaná rajčátka a na talíři jakbysmet. Fajnové rajče, co vydrží pevné dlouho po sklizni. Obložené chleby, salátky a čerstvé šťávy budou skvělým občerstvením i součástí diety. Rajčata totiž pomáhají v hubnutí!

 

Rajče Janovské

Rajčata jsou právem spojována s italskou kuchyní.  Tohle Janovské je původní odrůdou 19. století pocházející právě ze Středomoří. Italská Janovská rajčata jsou perfektní na přípravu domácích omáček, protlaků a kečupů. Tahle odrůda má silnější slupku, která chrání dužinu plnou prosluněné chuti. Janovská rajčata F1 jsou sice bohatší na úrodu, ale semínka původní staré odrůdy Janovských rajčat  můžete, oproti F1 kultivarům, nasušit a použít další roky.

 

Rajče divoké

Tahle roztomilá keříčková rajčátka se budou líbit hlavně dětem. Na záhonku je budou sbírat, podobně jako třeba borůvky, rovnou do pusy. (Tak dobře, do hrnku a pak umýt…) Jsou vynikající! Rostou opravdu bujně a nemusíte je vůbec zaštipovat. Jsou také odolná vůči plísni a vydrží na keříčku, který může být až metr dlouhý a široký, opravdu dlouho.

 

Moje rajčatová sbírka je daleko obsáhlejší a stojí za prozkoumání. Honem, honem, čas semínek k předpěstování je tu!

X