k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Moc březové mízy

Jarní očista s březovou mízou patří mezi méně známé detoxikační metody, a přitom je to jedna z prvních jarních možností, jak s jarní očistou začít. Břízu bělokorou najdete skoro v každém listnatém či smíšeném lese a její účinky jsou vážně kouzelné. Kromě očisty ledvin a močového ústrojí skvěle funguje proti bolesti klubů, revmatismu či vysokému cholesterolu. Tak ji pusťte žilou!

 

Březová míza

Sirup z březové mízy se dřív používal jako sladidlo, i když obsahuje pouze 0,5–2 % cukru. Pije se na jaře k povzbuzení organismu po zimě.

POSTUP

Na jaře navrtáme mladou břízu, zhruba do hloubky 5–7 cm a šířky nanejvýš 5 mm. Do otvoru zasuneme hadičku a pod ní postavíme nádobu, do které bude míza kapat. Nejlepší čas k navrtání je ráno, protože míza stoupá vzhůru, odpoledne nebo večer stéká zpět do kořenů. Po odčerpání mízy uzavřeme otvor dřívkem nebo mechem, aby se ranka zacelila.

 

 

A jak s mízou například naložit a ještě si na ni pochutnat? Zkuste třeba naše osvědčené březové víno a další recepty z knihy 3.

 

Březové víno

Dřív ho ženy pily zkvašené, aby lépe otěhotněly. Nestihly jsme vyzkoušet, ale i tak si občas dáme.

 

 

NA 1 L VÍNA DOBA PŘÍPRAVY 15 MINUT, CHLADNUTÍ, KVAŠENÍ 4 TÝDNY, ODLEŽENÍ 12 TÝDNŮ

INGREDIENCE

1 l březové mízy
200 g krupicového cukru
4 lžíce žitného kvásku
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu

 

POSTUP

Mízu svaříme s cukrem, až se rozpustí, a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Přidáme kvásek, promícháme a necháme 4 týdny kvasit v nádobě zakryté gázou v chladu. Přecedíme do čistých sklenic, přidáme skořici a badyán, pevně uzavřeme (nejlépe korkovou zátkou a voskem) a necháme 12 týdnů stát.

TIP: Místo cukru lze mízu svařit s 1 hrstí rozinek nebo se 100 g medu a pak přidat kvásek a pro chuť přilít 200 ml vína.

 

X