k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Medvědí tlapky

Recept na tohle vánoční cukroví je z pera Amalie Kožmínové, autorky Zlaté knihy českých hospodyněk z roku 1923 – „příručky všech českých žen, zejména těch, jež zakládají si svou domácnost“. Oříškové cukroví dostalo svůj název podle původních formiček, které připomínaly medvědí pracku. Dnes můžete těsto samozřejmě vtlačit do libovolných tvarů, ale znáte to – klasika je klasika. Kdybyste chtěli, můžete kakaem obarvit jen polovinu těsta a upéct si dvojbarevné tlapky…

 

Doba přípravy: 1 hodina +  pečení cca 15 minut + chladnutí 30 minut
Množství: cca 30 kousků

 

Suroviny:

 

250 g krupicového cukru

125 ml vody

250 g mandlí

30 g převařeného másla (ghí)

4 drcené hřebíčky

1/2 lžičky mleté skořice

máslo na vymazání formiček

1/2 citronu

 

 

 

Postup:

 

Cukr rozmícháme ve vodě a vaříme do zhoustnutí. Mandle rozmixujeme najemno a vmícháme do cukrového sirupu spolu s máslem, hřebíčky a skořicí. Mícháme, až vznikne hladké těsto. Necháme zchladnout.

 

Troubu předehřejeme na 170 °C. Z vychladlého těsta odkrajujeme malé kousky, které vmáčkneme do máslem vymazaných formiček na pracny a přitiskneme na každou citron a zlehka jím těsto potřeme. 

 

Pečeme v předehřáté troubě zhruba 15–20 minut.

 

X