k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Medovník

Medovník je výzva. Vždycky jsem ho chtěla umět, takže… jsem se ho naučila! Takovou tu klasiku – s krémem, hodně oříšků, mňam. Dort medově karamelové chuti, který má na našem území více jak stoletou tradici. Milují ho i moje děti. A vsadím se, že chutnat bude i vám! Pokud ho připravíte doma dětem, vynechejte raději při přípravě rum.

 

Suroviny:

 

těsto:

 

330 g bílé žitné výražkové mouky

1 lžička jedlé sody

50 g másla, změklého

1 vejce

5 lžic medu

 

krém:

 

300 g másla, změklého

375 g karamelového kondenzovaného mléka

 

horká voda smíchaná s trochou rumu

opražené vlašské oříšky (nasekané) 

 

 

Postup:

 

Začneme opražením mouky nasucho v pánvi. Mouku pražíme, dokud se nerozvoní po oříšcích a nezačne růžovět. Necháme ji trochu zchladnout, pak ji přesypeme do mísy nebo do robotu. Do zchladlé mouky přidáme sodu, máslo, vejce a med. Vše spolu dobře promícháme. 

 

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

 

Vzniklé těsto rozdělíme na 4 kusy (čím více plátů budeme mít, tím vyšší medovník bude). Vezmeme jednu část těsta a na pomoučeném vále z ní vyválíme tenký plát. Poté z plátu pomocí velkého talíře (nebo třeba kruhové dortové formy) a nože vyřízneme pěkně rovnoměrnou placku. Opakujeme se všemi díly těsta. 

 

Pláty těsta přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a postupně je všechny upečeme v rozehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 10–15 minut. Pozor, ať se těsto nespálí! Společně s plackami dáme péct i odřezky – budeme je později potřebovat při zdobení medovníku.

 

Připravíme si krém. Smícháme máslo a kondenzované mléko, vyšleháme. 

 

Upečené pláty z obou stran mašlovačkou potřeme horkou vodou s rumem, aby zvláčněly. Placky poté pomažeme krémem a klademe je na sebe. Nakonec krémem potřeme celý medovník.

 

Na závěr medovník ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy a rozmixovanými upečenými odkrojky těsta – směsí ořechů a upečeného těsta posypeme celý dort (i z boku).

 

Před konzumací je medovník třeba nechat rozležet v lednici alespoň 24 hodin, aby se všechny chutě propojily, aby dort změknul a šel dobře krájet. V lednici medovník vydrží až 5 dní.

X