k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Medovník

Medové pečivo pekli už staří Slované, a proto asi nikoho nepřekvapí, že dezert medovník najdeme v Gruzii, Arménii i u nás. Tenhle recept mi prozradila naše foodstylistka Petra, která uvařila a upekla všechny dobroty v této knize, abychom je mohli vyfotit. Má ho od své babičky a často ho dělá svým dětem, není totiž přeslazený a krásně v něm křupou vlašáky.

 

1 dort (o průměru 22 cm) / 8–10 porcí
Příprava: 1 ½ hodiny + chladnutí a odležení 24 hodin

INGREDIENCE

TĚSTO
330 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
5 lžic medu
1 vejce
50 g změklého másla
2 lžíce mléka podle potřeby
mouka na podsypání těsta

 

NÁPLŇ
1 konzerva karamelového salka (375 g)
300 g másla
50 ml horké vody
1 lžíce rumu
100–150 g vlašských ořechů

 

POSTUP

Mouku prosejte a opražte nasucho na pánvi. Přesypte ji do mísy, nechte ji zchladnout a promíchejte s jedlou sodou, medem, vejcem a máslem na hladké těsto. Pokud se drolí a nespojuje, přilijte 2 lžíce mléka a prohněťte.

Hladké těsto rozdělte na pět stejně velkých částí a každou vyválejte na mírně pomoučené ploše na plát silný 3–5 mm. Z papíru vykrojte kruh o průměru 22 cm, přiložte ho na těsto, obkružte nožem a kulatý plát těsta přesuňte opatrně na plech vyložený pečicím papírem. Pokud nemáte dostatek plechů, těsto vyválejte, vykrojte, položte na pečicí papír a postupně vkládejte do trouby na volném plechu. Odkrojky upečte stejným způsobem.

Pláty pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 10–15 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout. Mezitím připravte krém. Karamelové Salko prošlehejte s máslem dohladka. Aby se netvořily hrudky, měly by mít obě suroviny stejnou teplotu (ideálně pokojovou).

Horkou vodu promíchejte s rumem a potřete jí všechny pláty z obou stran. Každý potřete trochou krému a skládejte je na sebe. Krémem zlehka potřete i boky dortu. Upečené okrojky rozmixujte s ořechy nahrubo nebo dle chuti a směsí posypte dort ze strany i svrchu. Uložte na 24 hodin do lednice.

 

Tento dort chutná vážně všem a vy si ho můžete připravit podle našeho minulého herbářového dílu. A nebo se nechte inspirovat i dalšími recepty z mé nové knihy Jíst a žít.

You don't have permission to register
X