k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Mátový sirup co oživí i mrtvého

Ach ta nesmrtelná máta, tu má na zahrádce či v truhlíku snad úplně každý. Krom úžasné chuti a esenci vyniká jako královna léčivek. Pomáhá při zažívacích potížích, snižuje krevní tlak a uvolňuje při stresu a vnitřním napění. Já ji nejvíc cením v teplých dnech, kdy v podobě čajů či jiných vlažných drinků funguje jako zaručený ochlazovač. A tenhle můj osvědčený recept na mátový sirup, to je vážně něco! Děti i návštěvy vás budou milovat!

 

NA 2 L SIRUPU
DOBA PŘÍPRAVY: 30 MINUT + 2 DNY

INGREDIENCE

2 velké hrsti lístků máty
2 citrony
2 l vody s 3 lžícemi octa
2 l vody
0,5 kg třtinového cukru
3 čajové sáčky stévie
10 g kyseliny citronové

 

POSTUP

Čisté lístky máty pokrájíme nahrubo a uložíme je do vyšší nádoby, já je dávám do 3litrové sklenice. Citrony omyjeme, na 10 minut je ponoříme do vody s octem a opláchneme. Tím je zbavíme špinavého konzervačního potahu. Citrony nakrájíme na plátky, přidáme k mátě a zalijeme vodou. Necháme asi jeden den marinovat zakryté papírovým ubrouskem. Občas promícháme a propícháme citrony.

Druhý den výluh přecedíme přes kávový filtr nebo jemné sítko do hrnce. Přidáme cukr, dosladíme stévií a přidáme kyselinu citronovou. Na mírném plameni zahřejeme na 70–75 °C, abychom zachovali aromatické látky. Mícháme, až se cukr zcela rozpustí. Hotový sirup plníme do čistých horkých lahví nebo sklenic se šroubovacím víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme odstát.

X