k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Kontrabáš

Kontrabáš je tradiční valašský pokrm z brambor a především pohanky. Pohanka byla a stále je velmi oblíbenou plodinou a kdysi na Valašsku rostla všude, kam byste jen dohlédli. Pohanka má blahodárné účinky na lidské zdraví, proto se ustálila v našich jídelníčcích. Obsahuje velké množství snadno stravitelných bílkovin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá rozšiřovat cévy.

 

Na kontrabáši si mohou pochutnat i vegetariáni, jen si místo uzeného masa opečou tofu a cibuli osmaží na přepuštěném másle.

Ingredience

150 g pohanky
400 g uzeného masa
800 g brambor
sůl
1 cibule
2 lžíce sádla
3–4 stroužky česneku
1 hrst hladkolisté petržele
sádlo na vymazání pekáče

Postup

Pohanku dvakrát přelijeme vroucí vodou, necháme ji v cedníku okapat, vsypeme do kastrolu, zalijeme 400 ml vody, zakryjeme pokličkou a uvaříme doměkka. Mezitím uvaříme uzené maso ve vodě doměkka, vyjmeme ho a necháme zchladnout. Nakrájíme ho na drobné kostičky. Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Pekáč vymažeme sádlem. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme na sádle dozlatova. Česnek utřeme se solí. Brambory slijeme a promícháme s pohankou, uzeným masem, česnekem a cibulí. Do pekáče rozložíme nahrubo nasekanou petržel a zakryjeme ji pohankovo-bramborovou směsí. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut dozlatova.

 

Recept na valašskou klasiku a spoustu dalších klasik i novinek najdete v knize Vaříme podle Herbáře 5. Objednat si jí můžete kliknutím na obrázek.

You don't have permission to register
X