k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

barvení vajíček bez chemie. letos zase trochu jinak!

Barvení vajíček bývá vždycky velkou výzvou. Po skončení velikonočních svátků si říkávám, že už se na ty svoje experimenty příští rok možná vykašlu, ale jakmile začne jaro a vyleze všechno to bejlí neuvěřitelných barev, je nad míru jasné, jak to letos dopadne. Vydávám se s košíkem na lup do kurníku našich šťastných slepiček a z kuchyně se pak na celý den stává improvizovaná laboratoř plná barev a vůní. Pod pokličkami to bublá a dřevěný stojan na vejce se pomalu plní nejrůznějšími odstíny nabarvených vajíček. Nabírám nové babské rady, ale často sama v přírodě nebo kuchyni objevím něco tak skvěle barevného, že to musím otestovat i na vajíčkách. A většinou mě výsledek příjemně překvapí.

Ovšem co mě nepřestává udivovat ze všeho nejvíc, je, že každý rok dopadne barvení úplně jinak, než ten předchozí. Tady se můžete mrknout, jak to dopadlo před dvěma lety. Co loni barvilo namodro, letos chytlo nazeleno a ty nejintenzivnější suroviny třeba tentokrát nepustily téměř nic. Například červená řepa, ta mě letos trošku zradila, ale naopak červené zelí, to jsou odstíny! Červená paprika hodila na skořápky zajímavý flekatý vzor a slézový květ se místo do fialova vybarvil do zelenohněda. Úžasně opět dopadly borůvky i cibulové slupky a žlutá kurkuma se propila pod skořápku, takže jsme snídali vajíčkovou pomazánku s příchutí tohoto indického koření. 🙂 Sečteno podtrženo, s letošním barvením jsme vážně spokojená. Však posuďte sami!

 

INGREDIENCE

Borůvky – modrofialová
červené zelí – tmavě modrá
cibulové slupky (červená i klasická cibule) – rudohnědá
červená paprika – oranžová
kurkuma – žlutá
slézový květ – zelenošedý, hnědošedý
červená řepa – růžovočervená

 

POSTUP

K barvení se nejlépe hodí bílá vajíčka, ale každá barva má své kouzlo a na tmavší či kropenatá barvy chytnou zase jinak. Doporučuji tedy namíchat bílá s tmavšími, ať máte co nejrozmanitější výsledek. Před samotným barvením je vajíčka třeba omýt a nejlépe odmastit nějakým bio přípravkem, aby se barvy lépe chytaly.

Tvrdé kompaktní ingredience si nastrouháme či nakrájíme nadrobno, borůvky rozmačkáme na kaši a slupky z cibulí oloupeme a ze zbytku si připravíme třeba kyš nebo cibulačku. Při přípravě nálevů je třeba trochu vlastní intuice. Například u zelí nebo červené řepy je fajn zeleninu nejprve trochu povařit samotnou, aby pustila šťávu a změkla – potom necháme zchladit a začínáme spolu s vajíčky pomalu zase vařit. K sypkým či kašovitým barvivům můžeme vajíčka přidat rovnou. Každou ingredienci dáme samostatně do hrnce a přidáme cca čtvrt až půl deci octa – ten se postará o to, že skořápka vajíčka změkne a nasaje do sebe mnohem víc barviva.

Vajíčka potom přidáme do hrnců s ingrediencemi tak, aby byla celá ponořená, a počneme velmi zlehka vařit. Ideální variantou je chvíli vařit, pak nechat třeba hodinku louhovat a pak zase na chvíli povařit. Pokud se tekutina vypařuje a vajíčka vykukují nad kladinu, dolijeme trochu vody, aby se obarvila rovnoměrně. Také je nezapomeňte průběžně otáčet a promíchávat. V nálevech necháme vajíčka celý den nebo nejlépe přes noc, aby se barva vpila opravdu do hloubky. Pak už je jen stačí za otáčení nechat oschnout na savém podkladu (ubrousky) a nakonec trochu namazat tukem, který dodá barvám výraznější odstíny.

 

Víte, že nejlíp barví zelenina a byliny vlastnoručně vypěstované? Jak je to možné? No protože s láskou a vlastní námahou se všechno líbí dvakrát tolik.:) Tak zasaďte, co jste letos ještě nestihli. Je nejvyšší čas.

X