k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Instantní průvodce sběrem a sušením bylinek

Když se s někým bavím o sbírání bylinek, často si říkám, jestli to nezavání až moc velkou ezoterikou. Mnoho lidí má totiž bylinkaření spojené s obrazem rozevláté bosé dívky pobíhající po louce za dorůstajícího měsíce. Diváci Herbáře už ale asi pochopili, že bylinkaření může mít mnoho jiných, běžnějších podob. Protože když pak člověk zjistí, jak která bylina účinkuje a že se místo chemických léků můžeme vykurýrovat pomocí přírodních zdrojů, těžko se tomu odolává. Navíc lze najít vlastní střední cestu a sběr sezonního bejlí spojit například s příjemnou procházkou jarní přírodou. Chce to akorát vědět, kdy, kde a jaké bylinky sbírat a jak je co nejlépe využít. Sběrem ve špatný čas, nesprávným sušením či nevhodným skladováním totiž mohou přijít o mnoho svých účinných látek, ztratit vůni i chuť, anebo začít plesnivět. To se samozřejmě netýká pouze volně rostoucích bylin, ale i vlastní úrody ze zahrady či truhlíku. Proto si pojďme říct pár základních rad a vyzkoušet letos to bylinkaření podle vlastní chuti a potřeby.

 

Sbírat ve správný čas

Než se na byliny vůbec vydáte, ujasněte si, co byste si rádi do své bylinné lékárničky zařadili a zda je na jejich sběr ten pravý čas. Kromě vegetační fáze samotných rostlin je vhodné částečně sledovat i fáze měsíce, u kterých obecně platí, že při dorůstání sbíráme nadzemní části a během ubývání kořeny nebo oddenky. Květen je ideální pro sběr kořenů i květů, protože většina bylinek právě v tomto jarním měsíci dosahuje nejvyšší síly. Vychytat ideální čas pro trhání květu je relativně složitá věc a chce to nějaký ten trénink. Pokud jej totiž utrhneme ještě před vrcholem květenství, mohou se některé látky ztratit během následného dozrávání, nicméně jakmile už začnou odkvétat, přichází o ně úplně stejně. Nejlepší kondici bylinky zkrátka odhalíme pouze vlastní intuicí a dlouhodobým sledováním přírody. To nám ale přece jde docela dobře, ne?:)

 

Alespoň tušit jak sušit

Znát základy sušení je naprostou nezbytností. Před ním však důkladně z bylin odstraníme vše, co následně konzumovat nechceme – stébla trav, nečistoty či zárodky larev hmyzu, které se většinou vyskytují na spodní části lístků. Před trháním je dobré promyslet, za jakým účelem byliny sklízíme a jak je chceme dále zpracovat – některé totiž sušením o vůni přicházejí a u jiných se aroma naopak prohlubuje. První variantu tak lépe nesušit a zpracovat do sirupů, tinktur či olejů.

Bylinky nikdy nesušíme na přímém slunci, ale lépe na stinném, suchém a dobře větraném místě při běžné pokojové teplotě. Tma zabraňuje ztrátě barvy a chuti a čím rychleji byliny sušíme, tím méně přicházejí o své aroma. Sušení se tak nehodí například do kuchyně, kde cirkuluje pára a nejrůznější pachy z přípravy jídel. Rozmístíme je buď horizontálně na sítě či čistý papírový nebo plátěný podklad (nikoli na potištěnou plochu), nebo je i se stonky zpevníme do svazků a pověsíme květem dolů. Že jsou dostatečně prosušené, zjistíme nejlépe promnutím květu či sušené části v prstech – pokud se květ přirozeně rozdrolí, netáhne se a nezanechává na kůži mazlavý či vlhký pocit, bylina by měla být připravena k uskladnění. Taktéž ji můžeme zkusmo na několik hodin hermeticky uzavřít do igelitového sáčku a sledovat, zda se jeho stěny neorosí.

 

Kde a v čem skladovat

Základní funkcí skladování bylin by mělo být jejich co nejdelší uchování v použitelném stavu. Abychom tedy zabránili ztrátě chuti a aroma, je nejlepší naprostá izolace od okolního prostředí například ve skleněných či kovových uzavíratelných dózách. Na druhou stranu, pokud nejsou byliny dostatečně prosušené, potřebují proudící vzduch, aby doschly postupně – v takovém případě sáhneme raději po papírových sáčcích. I ty však po doschnutí (když už jste si opravdu jisti) uzavřete do krabice či nádoby, aby na ní nemohl dotěrný hmyz či plísně. Byliny ve svazcích můžete dále ponechat volně zavěšené, nicméně u takových se předpokládá spíše dekorativní a vonný charakter – jelikož se na ně práší, nejsou vhodné pro konzumaci, ale zato krásně ozdobí a provoní obývák, kuchyň i terasu.

 

Tak co, už jste zase o něco moudřejší? Zkusíte to letos taky? Pokud už byste sušili, ale zatím nemáte ani zasazeno, pojďte si vybrat nějaké bylinky od nás. Teď máme dokonce velké slevy! Super, ne?

 

X