k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Indie v zákoutích plantáží s kořením

Hlavním cílem naší objevné cesty za kořením ve světové řadě Herbáře pro mě byly plantáže a pole s kořením. Nijak jsem nedumala nad tím, jak asi vypadají. Spíš jsem se bála, že krajina, kterou uvidím, bude zdevastovaná. Nebo jednotvárná a monotónní. Jak jsem se mýlila a jak jsme byla překvapená i zaskočená krásou a bohatstvím zdejších krajů! To, co jsem viděla, se hluboce zarylo do mé paměti. A doufám, že vám ten kousek ráje dokáži zprostředkovat nejen tady na blogu, ale hlavně v knize a televizním Herbáři. Ano, já byla na skok v ráji!

 

Kardamom. Ani ve snu by mě nenapadlo, že koření může vypadat takhle. Až dvoumetrové šlahouny úzkých listů, co vypadají vzdáleně jako listy zázvoru, ukrývají u země kvetoucí půlmetrové šlahouny obalené postupně dozrávajícími, jasně zelenými tobolkami kardamomu. A já tady sním, v zeleném srdci jižní Indie!

 

Když říkám na skok v ráji, nedělám si srandu. Se štábem jsme se ocitli na „eko farmě“, kde mi kakao padalo na hlavu… Na fotce ho držím v ruce. Rostla tam i vanilka, papája, ananas, mango, kokos, pepř, kurkuma, zázvor a další (mně neznámé) koření. No, nezdá se vám to taky jako úlet, vidět tohle všechno na jednom místě?

 

Kardamom chrání před úporným sluncem stromy, po kterých se pnou liány pepře. Je to dokonalá symbióza, protože pepři slunce vyhovuje. Na této plantáži je voda rozvedena z jezírka mezi rostliny a přirozeně cirkuluje. Je to moc hezký pohled.

 

Moje první sklizeň čerstvé kurkumy. Ta rostla na skořápce od kokosu, který tam upadl ze stromu hned vedle. Po kokosu se také pne rostlinka pepře. No, bylo tu hodně k vidění a divení… ☺

 

Na cestě do hor jsem musela vystoupit z auta a projít se čajovou plantáží, která tu jen tak mimochodem roste kolem silnice. Čaji dělá společnost opět pepř, který jeho lístky starostlivě chrání.

 

Žluté šaty byly dobrou volbou. Na fotce krásně ladí se zelenými hrozny dozrávajícího čerstvého pepře. Ten jsem jedla čerstvý, přímo utržený ze stromu – lépe řečeno z lijány. Tři kuličky mi stačily. Jeho výrazná chuť začala dost pálit. 

 

Jackfruit se česky jmenuje „chlebovník“. Nikdy jsem ho neviděla, natož abych ho ochutnala. A tady v Indii si jen tak rostl s plody přímo u kmene! A mně už se pomalu začínala z té hojnosti chutí, vůní a barev motat hlava. Když je jackfruit zralý, chutná prostě božsky. Nevím, jak jinde v republice, ale v Praze se dá koupit v tržnici Sapa. Že by neobvyklý vánoční dárek? Jen pozor, může vážit až 10 kilo!

 

Á, muškátovník a jeho plody! Po třech nekonečných hodinách cesty, kdy jsme se ploužili padesátikilometrovou rychlostí horskými vesničkami a serpentinami, jsem vypadla z auta rovnou do muškátové školky. Další nezapomenutelný zážitek byl na světě! Pusťte si Herbář, vše uvidíte na pohyblivých obrázcích na vlastní oči.

 

O muškátovníku jsem napsala celou kapitolu v mé kuchařce Světová, ve které se také potkáte s touhle nádhernou fotkou. Muškátovník je neuvěřitelná bylina, kterou jsem si zamilovala.

 

A hřebíček? Co vám budu povídat! Malinké plody na obřích stromech. A když jsem tam byla já, tak zrovna kvetly jen pro mě, protože jinak bych se neměla čemu divit! Zkrátka: I love India!!!

 

X