k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Hruškový džem s mákem, fíky a koriandrem

Letos díky mírné zimě nám poprvé plodil fíkovník. Byla jsem absolutně nadšená, že celé léto každý víkend dvě hrsti fíků skončily jako moje nejúžasnější snídaně nebo svačina. A na konci prázdnin už keř plodil tolik, že jsem musela zakročit receptem z naší první knížky. První letní hrušky, čerstvé fíky, koriandr a mák. Už vás slyším, ale co my? Vy můžete teď vzít zimní hrušky, nakrájet sušené fíky a můžete to zkusit taky.

Hrušky jsou tak sladké, že s cukrem můžete dost výrazně šetřit. Na dvě kila hrušek stačí půl kila cukru, klidně můžete i méně, třeba 300 gramů, a zbytek doženete třemi pytlíky sušené stévie. Místo želírovací látky vám pak doporučuji domácí pektin. Ten získáte tak, že vyvaříte jablečné slupky ve vodě nebo přímo v jamu. Stačí je dát do plátýnka.

Koriandr byl jasná volba a ten mák, až vám bude křupat mezi zuby… dáte mi za pravdu.

_MG_3919

Suroviny:
15 fíků, čerstvých nebo sušených
2 kg hrušek
200 ml vody
1 lžíce drceného koriandru
10 hřebíčků
3 hvězdičky badyánu
2 lžičky mleté skořice
1 lžíce mletého máku, na ozdobu a podle chuti
500 g třtinového cukru

Postup:
Sušené fíky spaříme horkou vodou, čerstvé oloupeme a rozpůlíme. Hrušky oloupeme, nakrájíme, odstraníme jádřinec a vaříme s vodou, sušenými fíky, koriandrem a kořením do rozvaření. Nám na zahradě rostou fíky, proto používáme čerstvé a přidávám je až na konec. Vsypeme mák a cukr, promícháme, až se rozpustí, rozlijeme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

VYJDE NA 4-6 SKLENIC
DOBA PŘÍPRAVY: 1 HODINA

Tip: Pokud hrušky nemají dostatek pektinu a nehoustnou, můžeme jim pomoc želírovacím cukrem nebo je vařit s jablečnými slupkami v látkovém pytlíčku.

_MG_3670

_MG_3772

_MG_3789

_MG_3800

_MG_3812

_MG_4072

_MG_4090

X