k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Geniální bylinné sirupy pro radost i pro zdraví

Sklízíme bylinky. A co s nimi pak? Proč ne třeba sirupy! Příprava je jednoduchá, rychlá a macerováním si byliny zachovají vysoké procento chuti i zdraví prospěšných látek. Sirupy můžete připravit téměř ze všeho, co najdete na louce, zahradě nebo doma v truhlíku. Tak se nebojte a pusťte se do toho. Tady přináším tři z mých nejoblíbenějších.

 

Sirup z  mateřídoušky

Mateřídouška – to je takový všelék. Pomáhá tlumit příznaky mnoha onemocnění, čistí krev a navíc, a to především, přispívá k duševní rovnováze a psychické pohodě. Sirup z ní můžete užívat k těmto zdravotním účelům, tak i jako přísadu do nejrůznějších drinků – jeho specifická chuť jim dodá říz a zvláštní, neopakovatelné aroma. Tak sosejte jako broučci z květuJ

 

NA 1 LÁHEV
DOBA PŘÍPRAVY 30 MINUT, ODSTÁTÍ 20 DNÍ, ZAHŘÍVÁNÍ ASI 1 HODINA

INGREDIENCE

1 mísa plná květů mateřídoušky
200 ml vody zhruba
500 g třtinového cukru

POSTUP

Květy mateřídoušky mírně pokropíme vodou. Do sklenice postupně vkládáme květy a cukr a každou vrstvu stlačíme. Navrch nasypeme cukr. Plnou sklenici uzavřeme a postavíme na místo, kam dlouho svítí slunce – ideálně na parapet u okna orientovaného na jih. Necháme zrát 20 dní. Šťávu vymačkáme přes plátýnko, přilijeme 100–150 ml vody a mírně zahříváme, ale nevaříme. Pomalu tak odpařujeme tekutinu do konzistence sirupu. Horké rozlijeme do láhve, uzavřeme a postavíme dnem vzhůru.

 

Levandulový sirup

O levanduli se široko daleko proslýchá, že nejen krásně voní a vypadá, ale také chutná. Však s ní lze v kuchyni dělat hotové zázraky. Našemu tělu navíc dopřeje klid a odpočinek.

 

NA 1 LÁHEV
DOBA PŘÍPRAVY 20 MINUT

INGREDIENCE

250 ml vody
100 g třtinového cukru
1 lžíce sušené levandule

POSTUP

Ve vodě rozmícháme cukr, přidáme levanduli a zahříváme až do bodu varu. Vaříme zhruba 2 minuty, poté přecedíme a necháme zchladnout.

 

 

Šeříkový sirup

A nakonec náš slavný šeřík. O tom už jsme si něco málo pověděli minulý týden, ale tento recept o vás ještě nezavadil. Tak mrkejte. Díky barvě jeho květů můžeme získat různě barevné sirupy a to je při míchání drinků opravdu něco!

 

NA 250 ML
DOBA PŘÍPRAVY 10 MINUT, VAŘENÍ 10 MINUT

INGREDIENCE

1,5 hrnku čerstvých květů šeříku
250 g krupicového cukru
250 ml vody

POSTUP

Květy opatrně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Vložíme do hrnce, zasypeme cukrem, přilijeme vodu a zahříváme na mírném stupni, až směs začne vřít. Ztlumíme a mícháme ještě 10 minut, až se cukr rozpustí a směs začne houstnout. Scedíme a necháme vychladnout. Uzavřeme v tmavé sklenici a uložíme do chladu a temna.

X