k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Fazolové brownies z fazolí azuki

S fazolemi azuki jsem se poprvé setkala v jedné japonské pekárně v Praze – v náplni sladkého pečiva. Díky své jemné chuti se azuki na přípravu sladkých jídel báječně hodí. Asiaté je vaří s cukrem a kromě sladkých past z této luštěniny vyrábějí i zmrzlinu nebo bonbony. Pepsi dokonce před lety uvedla na japonský trh limonádu s příchutí této fazole. Proti gustu… Já jako Evropanka jsem si zamilovala brownie z fazolí. Je zábavné připravovat těsto na dezerty z netypických surovin, například pastináku, cukety nebo právě fazolí. Dodají mu vláčnost a zdraví prospěšné látky ze zeleniny a luštěnin. Fazolové brownies patří mezi mé nejoblíbenější dezerty, jsou moc dobré, hodně zdravé a nikdo to nepozná. Schválně se zeptejte ostatních, co jedí. Fazole nikdo netipne. Hosté se jen olizují a ptají se, co to v brownies tak hezky chrupe. Lněné semínko, přátelé! Superpotravina zdejších krajů, která posiluje imunitu, obranyschopnost, snižuje krevní tlak, posiluje nervy i kardiovaskulární systém a má tolik dalších skvělých účinků, že je lepší ho prostě rovnou zařadit do jídelníčku.

 

INGREDIENCE

100 g fazolí azuki
2 lžíce lněného semínka
100 g vysokoprocentní hořké čokolády (50–70%)
150 g mletých mandlí (loupaných pražených)
40 g kakaa holandského typu
130 g tmavého třtinového cukru
1 lžička kypřicího prášku
90 ml bio řepkového oleje nebo omega-3 oleje
1 lžička vanilkového extraktu

 

POSTUP

Fazole a lněné semínko namočte zvlášť do vody na 10–12 hodin. Fazole slijte, přilijte novou vodu a uvařte je doměkka, zhruba 30–60 minut dle stáří fazolí. Slijte je a nechte zchladnout. Hluboký plech vyložte pečicím papírem. Fazole rozmixujte s nabobtnalým lněným semínkem (pokud nevsáklo všechnu vodu, slijte ji). Čokoládu nasekejte nahrubo. Mandle promíchejte s kakaem, cukrem, kypřicím práškem a čokoládou.

Fazole promíchejte s olejem a vanilkovým extraktem a zapracujte do nich sypkou směs. Těsto vlijte na připravený plech, rozetřete špachtlí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut. Vyjměte, nechte zchladnout a rozkrájejte na čtverečky.

 

Příprava je vážně snadná a chuť naprosto geniální. Jak jsme si na tomto dezertu pochutnaly s Markétou se můžete podívat zde. A spoustu dalších skvělých sladkých receptů najdete v našich kuchařkách.

 

X