k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Famózní kocmrda ze skanzenu

Přátelé, myslela jsem si, že vejmrdu nic nepřekoná, ale jak jsem se mýlila! Další neuvěřitelný název pokrmu chudých rolníků, který však nedokáži tak lehce rozklíčovat. Chutná jako prejt, snad je to sádlem, česnekem a novým kořením. Pro ty, kdo neradi zabijačkové jitrnice, by kocmrda mohla být dobrou náhradou. A když si odpustíme ten kousek sádla, je to dokonce i skvělé plnohodnotné postní jídlo. Tak podivným názvům a výborným skanzenovým pokrmům zdar!

 

PORCE PRO 4 OSOBY
DOBA PŘÍPRAVY 20 MINUT, VAŘENÍ 20 MINUT, PEČENÍ 5–10 MINUT

INGREDIENCE

1 kg brambor
2–3 stroužky česneku
1 lžíce kmínu
sůl
40 g sádla
40 g hladké mouky
½ lžičky mletého nového koření
1 lžička octa

 

POSTUP

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Brambory uvaříme  s česnekem a kmínem v osolené vodě doměkka.  Slijeme a rozmačkáme je na kaši. V pánvi či rendlíku rozehřejeme sádlo, vmícháme do  něj mouku s novým kořením, až vznikne jíška. Zhruba 2 minuty ji pražíme, vlijeme ocet, promícháme a vmícháme do rozmačkaných brambor. Přiklopíme pokličkou a vložíme na 5–10 minut do trouby předehřáté na 100 °C.

 

A nejen koncmrda, ale i do mnoho dalších jídel chutná lépe s čerstvou bylinkou. Nejlépe vlastnoručně vypěstovanou. Založte si vlastní bylinkový záhonek či truhlík – je ten nejvyšší čas.

X