k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Ekofarma Javorník: viděli jste v Herbáři

Ačkoli by se mohlo zdát, že ekologické zemědělství v Čechách nemá dostatečně dlouhou tradici, je tomu přesně naopak. Od počátku vývoje zemědělství se přeci pěstovalo pouze přírodní cestou a chemické postřiky či hnojiva počala převládat až v posledním století. Stejně tak se s úctou ke zvěři a rostlinám hledělo na maximální využití a propojení všech zdrojů. Ekologický přístup k farmaření je tedy tím nejpřirozenějším způsobem práce a nově vznikající ekofarmy pouze obnovují staleté tradice a hodnoty naší země. A my bychom si jich měli vážit.

 

Jednou z takových podniků je také ekofarma Javorník, rozléhající se v podhorské oblasti CHKO Bílé Karpaty na severu Moravy. Josef Tománek ji spolu se svými spolupracovníky zbudoval téměř na zelené louce, a když si roku 1988 jako družstvo pronajímali pár zdejších polí, netušil, že se během následujících 30 let vypracuje na ziskový podnik o 1750 hektarech vlastní půdy. Za vším však stojí léta tvrdé poctivé práce a především pokory ke spolupracovníkům i samotné půdě. Všechny procesy prochází přísnou kontrolou (KEZ, laboratorní testy na pesticidy a těžké kovy) a vedení farmy si za vysokou kvalitou stoprocentně stojí.

Ctění hospodářské tradice

Nejdůležitější ideou farmy je pospolitost. Vedení vychází z tradičního pojetí hospodářství a farmu vnímá jako svébytný komplex zemědělských i chovatelských složek, které se navzájem doplňují. Od pěstování plodin a chovu hospodářských zvířat až po samotné zpracování a distribuci výsledných produktů ctí efektivitu zužitkování veškerých surovin bez zbytkového odpadu. Mléko putuje do mlékáren, kde se vyrábí nejen nejrůznější mléčné produkty, ale taktéž přísady do místní pekárny, ve které se krom toho částečně zpracovává i špaldová mouka, jeden ze zásadních zdejších produktů. Z podestýlky chovného skotu se připravuje vydatné přírodní hnojivo, díky kterému nakonec opět vyroste hodnotná strava pro chovanou zvěř. Vše cirkuluje a udržuje přirozený koloběh hospodářství.

Etický chov a zpracování mléka

Jednu z nejdůležitějších složek místní produkce představuje chov dobytka na rozlehlých pastvinách zdejších kopců. Farma čítá 230 dojnic, 100 býků a zhruba 150 telat a jaloviček, o které se stará dle nejlepších zásad etického a ekologického chovu. Správné zacházení se následně odráží i na kvalitě výsledných mastných a mléčných produktů, které mají vynikající chuť. Zkuste si to někdy porovnat. Zpracování mléka probíhá homogenizací a oproti klasické velkovýrobě tak obsahuje až o polovinu více tuku, bílkovin a dalších zdraví prospěšných látek. Krávy zde nejsou vydojovány na kvantitu, která ohrožuje jejich zdraví. Zde krávy dojí maximálně 20 litrů mléka denně oproti průměrným 40 nadojeným z krávy v konvenci. Takové zacházení zkracuje krávě život na 3-5 let. Tady na ekofarmě Javorník mají dokonce 13letou dojnici. Kráva se totiž může dožít až 25 let!

Zachování přirozeného krajinného rázu

Ekofarma Javorník ctí veškeré přírodní procesy a stejně si váží volné přírody, kterou vnímá jako nedílnou a nepostradatelnou součást našich životů. Obdělávanou půdu se tak snaží zasadit do původní krajiny s co nejmenšími zásahy, čímž zachovává její přirozený charakter. Již od svých začátků co nejvíce omezuje rozlohu orné půdy a přednost dává lukám pro pastvu chovaného dobytka. Mimo rozlehlé pastviny a pole vesnici obklopuje i ovocný sad opylovaný místním včelstvem, jehož ovoce končí v pekárně a palírně.

Farmáři vizionáři

I přes velké množství práce neztrácí ředitel farmy Josef Tománek ani kapku svého nadšení a neustále připravuje nové projekty. Kromě špaldové mouky, jež zpracovává ve spolupráci s mlýny PRO-BIO se připravuje na pěstování nových plodin jako pískavice, koriandr či ostropestřec. Pan Tománek věří v jejich potenciál v českých kuchyních i léčitelství. A vzhledem k dosavadním úspěchům farmy lze odhadovat, že to nebude krok vedle. Tak držím palce!

 

Na ekofarmu v Javorníku jsme se byli podívat i s Herbářem. Pokud jste nestihli, podívejte se na díl kliknutím sem. Bio pěstování se můžete věnovat i vy. Pokud nemáte krávu, stačí mít semínka a pěstovat je bez chemie a přihnojování. A co všechno vám může vyrůst? Podívejte se, co letos vypěstovala Kateřina, stačí kliknout sem.

X