k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Dvojctihodné koláče

Koláče se dvěma náplněmi u vás měly velký úspěch. Nedivím se. Akorát tak upečená kůrka a dvojitá lákavá náplň zkrátka nabádá k ochutnání. A to i přes obrazovku. Přípravy se nebojte, je jednodušší, než by se dalo čekat. Navíc naučit se dobré kynuté těsto se v životě opravdu vyplatí. 

 

 

Příprava: 1 hodina

Kynutí: 1,5 hodiny

Pečení: 10–15 minut

 

Suroviny:

 

Kvásek

42 g droždí (1 kostka)

250 ml vlažného mléka

2 lžíce krupicového cukru

 

Těsto

100 g másla 

60 g moučkového cukru

1/2 sáčku vanilkového cukru

2 žloutky 

1 lžička strouhané pomerančové kůry

500 g hladké mouky

1/4 lžičky soli

mouka na pomoučení

1 vejce na potření okrajů koláčů

směs moučkového a vanilkového cukru na posypání

 

Náplň

200 g tvarohové nádivky (viz níže)

250–300 g povidel nebo husté pikantní zavařeniny

 

Tvarohová nádivka

250 g měkkého tvarohu (z kostky, nikoliv z vaničky)

1 žloutek

1 lžíce smetany na vaření (12%)

1/2 lžičky strouhané citronové kůry 

25 g moučkového cukru

1 lžíce vanilkového cukru

1/2 hrsti rozinek (dle chuti)

1 lžíce rumu (dle chuti)

 

Drobenka

30 g másla

30 g hrubé mouky

30 g krupicového cukru

Postup: 

 

Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte cukr a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.

 

V míse utřete máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem, žloutky a pomerančovou kůrou (zhruba 10 minut). Přidejte vykynutý kvásek, prosejte mouku, osolte a vypracujte hladké těsto. Dobře ho prohněťte, aby se nelepilo ke stěnám mísy ani k vařečce. Těsto jemně poprašte moukou a zakryté utěrkou dejte na teplé místo zhruba na 1 hodinu kynout.

 

Utřete tvaroh se žloutky. Podle konzistence případně rozřeďte smetanou, přidejte citronovou kůru, oba cukry a vymíchejte dohladka. 

 

Podle chuti můžete rozinky spařit vroucí vodou, přelít rumem, nechat alespoň 1 hodinu odpočinout a pak vmíchat do tvarohu.

 

Z vykynutého těsta odkrajujte lžící posypanou moukou kousky velké asi jako vejce a pokládejte je na pomoučený vál. Každý kousek mírně rozválejte, doprostřed dejte tvarohovou nádivku a těsto zakulaťte jako bochánek. Zakryté utěrkou nechte ještě zhruba 30 minut vykynout. 

 

Vykynuté bochánky pokládejte dál od sebe na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. 

 

Skleničkou vytlačte do každého bochánku důlek, okraje potřete rozšlehaným vejcem s trochou vody a doprostřed natřete povidla nebo zavařeninu. 

 

Z másla, hrubé mouky a krupicového cukru vypracujte prsty drobenku. Posypte drobenkou koláče a pečte je v předehřáté troubě 10–15 minut, až okraje koláčů zrůžoví. 

 

Upečené koláče vyjměte, nechte zchladnout a poprašte směsí moučkového a vanilkového cukru.

X