k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Dámy, začaly nám přástky!

Tradice takzvaných přástek se držela hned po svátcích svatého Martina. Každý den po setmění se sešly přadleny nad svým dílem ve velké světnici a v kruhu předly len. Pokud napředly, co měly nad plán, ponechávaly si to u sebe. Poněvadž se předlo až do Masopustu, slavívala se v té době „dlouhá noc“, kdy přadleny přepočetly upředenou přízi a ta, která byla nejvýkonnější, byla zvolena královnou dlouhé noci. Královna si musela najít svého krále a za utržené peníze vystrojila hostinu pro svého vyvoleného, kam nikdo jiný nesměl a on jí za to přinesl ručně vyrobený několikapatrový vrkoč takzvaný přástevnický.

 

To byly krásně promyšlené námluvy! Taková dámská volenka. 🙂 A přesně o takový vrkoč jsme se pokusily v Herbáři. Nebyl sice šestipatrový, ale i ve skanzenech jsem vídala maximálně čtyřpatrové, takže jsem na ten náš herbářový patřičně pyšná. Tenhle vrkoč už vám asi dneska žádný mužský nepřinese, ale říkala jsem si, že bych trochu předběhla ten masopustní čas a dala vám krásný tip na adventní výzdobu. Přástevnický vrkoč může být opravdovým krasavcem!

Ingredience

TĚSTO
60 g čerstvého droždí
750 ml vlažného mléka
210 g krupicového cukru
1, 2 kg hrubé mouky
2 vejce
180 g rozpuštěného másla
strouhaná kůra z 1 citronu
sůl
mouka na pomoučení

 

OZDOBENÍ
1 balení špejlí
200 g sušených švestek
150 g křížal
červená stužka dlouhá alespoň 2 m
2 hrsti větviček zimostrázu
4 rovné větvičky dlouhé asi 50 cm
1 jablko
1 snítka rozmarýnu

Postup

Droždí rozdrobíme do třetiny teplého mléka, osladíme 2 lžícemi cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 15 minut. Mouku prosejeme do mísy, vsypeme cukr, citronovou kůru a špetku soli. Promícháme, vlijeme kvásek a máslo a začneme hníst. Podle potřeby přiléváme mléko a stále hněteme, až se těsto odlepuje od stran mísy a tvoří bubliny, trvá to zhruba 20 minut. Poté těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout až zdvojnásobí svůj objem. Zhruba po 1 hodině ho rozdělíme na vále na pět různě velkých dílů. Každý rozdělíme na stejné třetiny a rozválíme je na pomoučené ploše na válečky, které po třech splétáme do copu a následně spojíme do kruhu.

 

Troubu předehřejeme na 200 °C. Věnce z těsta vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme je rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Pečeme je 10 minut, pak ztlumíme teplotu na 160 °C a dopékáme dozlatova, zhruba 20–30 minut, záleží na velikosti. Upečená kola vyjmeme a necháme zchladnout.

 

Na špejle napícháme střídavě sušené švestky a křížaly, na konec můžeme uvázat mašličku. Společně s větvičkami zimostrázu je zapícháme do těsta, aby to vypadalo dekorativně. Větvičky nasekáme na stejnou délku. Jednotlivé věnce skládáme na sebe od největšího po nejmenší a patra spojujeme dřívky. Vršek ozdobíme jablkem, do kterého zapíchneme snítku rozmarýnu.

 

Přástevnický vrkoč zaručeně patří k nejkrásnějším receptům, které se kdy v Herbáři objevily. Jak přesně jsme postupovaly (a jak se nám málem zhroutil) si můžete připomenout kliknutím sem. Další krásné a chutné recepty najdete ze starých časů najdete v knize Vaříme podle Herbáře 5. Objednat si jí můžete kliknutím na obrázek.

X