k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Další regionální poklady

Zrající sýr, čerstvý pstruh z krasové vody, doslova vymazlený pršut i sušené ovoce a výjimečně ochucené chutney… To vše nám region letos dal a my si to nenecháme vzít. Ba naopak. Za produkty se vydáme a všechny je řádně ochutnáme! Půjdete s námi? 

 

Sušené ovoce ze Žlutic

V Karlovarském kraji najdete obec Žlutice, kde se rozkládá hospodářství Luďka Civína. Ten tu hospodaří v režimu bio. Pěstuje obilí a masný skot, u pole stojí také bioplynová stanice. Má trojí význam: vyrábí elektrickou energii, která jde do sítě. Odpad, který vznikne ze zpracované masy, obohatí pole. A celý proces generuje teplo, které se pan Civín rozhodl využít. Jak? Suší díky němu české ovoce a zeleninu na lahodné křupavé chipsy. A protože jsou produkty pana Civína bez konzervantů, bez dochucovadel a barviv. Jedná se o zdravé mlsání. Ochutnat můžete sušená jablka, hrušky, meruňky, švestky, višně, mrkev i řepu. A právě sušené višně letos získaly ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje. 

 

Hruškové chutney z Lipníku nad Bečvou

V Lipníku nad Bečvou leží krásná Meditační zahrada svatého Jakuba. V roce 2006 ji tu založil tehdejší duchovní správce pan Josef Pelc. Na jejích záhoncích najdete voňavé bylinky, jako je levandule, máta, šalvěj, meduňka a mateřídouška, ale i ovocné stromy. Třeba oskeruši a švestku. Klášter úrodu zpracovává na vlastní upomínkové předměty nebo umožňuje plody sbírat drobným místním výrobcům. Jedním z nich je také paní Viktorie Zemánková, která ručně zavařuje džemy, sirupy, steakové omáčky a chutney. Využívá k tomu místní ingredience a vlastní receptury. Paní Zemánková se nebojí kombinovat zajímavé ingredience. Díky tomu letos vyhrála ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje za hruškové chutney se zázvorem, pepřem, koriandrem a chilli papričkami. 

 

Pstruhařství Skalní mlýn na řece Punkvě

Jeskyněmi Moravského krasu teče tajemná podzemní řeka Punkva. Její vodu poprvé vidíme při průtoku propastí Macochou. Je čistá, její teplota je stálá, v zimě nezamrzá a obohacuje ji splach vápence z jeskynního masivu. Proto je tato voda ideální pro chov pstruha spolu se sivenem americkým a okrajově i pstruhem obecným potočním. Místní rybárna je uzavřený objekt, ve kterém se ryby líhnou z jiker a vyrůstají zde až po rybu plné velikosti. Chov ryb v čisté krasové vodě je česká i evropská rarita. Proto místní rybáři plánují pstruha navrátit i řece Punkvě. Letos byl oceněn pstruh duhový uzený ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje. 

 

Pršutérie z Českého středohoří

V nádherné kopcovité chráněné krajinné oblasti České středohoří žijí Chovanečkovi. Ti tu založili před třemi generacemi rodinnou pršutérii a od té doby se ve výrobě pršutů a jiných fermentovaných výrobků zdokonalují. Že svou práci milují, je vidět na první pohled. Pan Chovaneček z prostřední generace se učil řemeslu mimo jiné také ve Schwarzwaldu. Co se naučil, přenesl do své výrob. A znovu a znovu se svým synem vymýšlí nové zajímavé kombinace odpočívá klášterní šunka, jehněčí kýta se skořicí a badyánem i fermentované jehněčí klobásky, které letos vyhrály ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje. 

 

Bio Vavřinec a Kosař z Okrouhlice na Benešovsku

Na biofarmě se již po čtyři generace chovají krávy a ovce na maso a vyrábí se zde mléčné výrobky z kravského mléka. Jak to na farmě chodí, nám povyprávěla Alžbeta Kosařová, mladá farmářka. Kravské mléko, denně až 2 000 litrů, zpracují do jogurtů, kefírů i jogurtových nápojů a různých druhů sýrů: čerstvých, pařených i zrajících. Že se jedná o výjimečné pochoutky, poznáme na vlastní chuťové buňky nebo díky ocenění Regionální potravina Středočeského kraje. Letos ocenění získal místní Sýr svaté Barbory. Mléko je třeba nejprve naočkovat, nechat srazit, nakrájet, vtlačit do forem a zalisovat. Podle receptury je ještě možné sýr dochutit bylinkami či kořením. Budoucí sýr se následně uloží ve sklepě, kde ho zaměstnanci starostlivě opečovávají. Odlišné druhy sýra tu zrají různě dlouho, oceněný sýr 3 měsíce. A co takový bochník sýra potřebuje? Především otírat od vlhkosti. 

 

X