k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Prvorepublikový recept: čokoládové dortíčky podle TGM

Oslavy kulatého jubilea naší republiky se chýlí ke konci, a tak si ještě s nostalgií můžeme zavzpomínat na tatíčka Masaryka a upéct si lahodné čokoládové dortíčky z kuchařky Sladká první republika. Ta obsahuje přes sto sladkých (a pár slaných) receptů z meziválečného období, kdy česká cukrařina prožívala svůj vrchol a domácí pečení jí zdatně konkurovalo. Tehdejší dezerty jsou světově unikátní, mnoho z nich je přirozeně bezlepkových, využívají nejrůznější suroviny a koření a právem máme být na co hrdí. Čekání na Ježíška si můžete zkrátit čtením o mlsání a vaření za první republiky.

 

Tyhle dortíčky totiž můžete připravit jako úchvatné cukroví na poslední chvíli, nebo jako velký dort na Boží hod či Nový rok. Čokoláda a mandle tvoří neodolatelné vánoční spojení a kávová náplň s pikantní zavařeninou vyváží sladký korpus a čokoládovou polevu.

Ingredience

Těsto
60 g másla
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
120 g krupicového cukru
špetka semínek z vanilkového lusku
najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
60 g strouhané čokolády
60 g neloupaných mletých mandlí
80 g hrubé mouky

 

Náplň
125 g másla
moučkový cukr podle chuti
semínka z 1 vanilkového lusku
50 ml studené černé kávy
100 g pikantní zavařeniny (višňová, třešňová, rybízová)

 

Poleva
50 g másla
100 g krupicového cukru
1 lžička vody
60 g kakaa holandského typu

Kuličky
1 lžíce tuzemského rumu nebo dle potřeby
30 g strouhané čokolády

Postup

Máslo utřeme do nadýchané pěny. Přidáme žloutky, cukr, semínka vanilky a citronovou kůru a vše třeme zhruba 20 minut. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Troubu předehřejeme na 160 °C. Do máslové směsi vmícháme čokoládu a mandle a pomalu zapracujeme střídavě mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, vrstva by měla být vysoká nanejvýš 2 cm. Pečeme 15–20 minut, až těsto zpevní. Necháme vychladnout.

 

Na náplň prošleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny a zašleháme semínka z vanilkového lusku a kávu, až vznikne hladký krém. Na polevu rozehřejeme máslo a vmícháme cukr, vodu a kakao, až se dokonale spojí. Z korpusu vykrajujeme kulatým či oválným vykrajovátkem placičky. Zbylý korpus rozdrobíme a promícháme s rumem a čokoládou na kompaktní hmotu, z které tvarujeme v dlaních kuličky. Polovinu oválků potřeme zavařeninou a máslovým krémem, přiklopíme zbylými těstem bez náplně, polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme kuličkami.

 

Přes sto receptů na oslavu vzniku samostatného Československa i pro jiné příležitosti najdete v knize Sladká první republika. Zároveň si můžete přečíst, jak tehdejší hospodyně pekly, jaké používaly suroviny a další zajímavosti z doby před 100 lety. Knihu si můžete objednat na e-shopu nebo po kliknutí na obrázek.

You don't have permission to register
X