k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

  • Váš nákupní košík je prázdný

Co nám region dal? 

I přestože je Herbář tento rok světový, plný koření z Indie a receptů z celého světa, nezapomněli jsme se podívat také domů. Naši krajinu, její tradiční plodiny, lidí v ní i typicky česká jídla máme zkrátka v srdci. Vždyť co by byl Herbář bez kultury, kterou si po staletí předáváme z kuchyně do kuchyně! Deset dílů Herbáře – to je deset reportáží o regionálních potravinách, deset výjimečných nápadů, které si znovu připomeneme. 

Dýňový chléb od pana Pavelky

V prvním díle sedmé sezóny pořadu jsme se vydali za panem Pavelkou a jeho dýňovým chlebem. Když pan Pavelka přemýšlel, jakou chuť by mohl do těsta vetkat novému žitnému chlebu, přistála mu u dveří jako na zavolanou přepravka s dýněmi. Náhoda, nebo znamení? To určujeme my tím, jaký význam svým zkušenostem dáme. Pan Pavelka dýně uvařil, vyrobil pyré, které přimíchal k těstu ze surovin z nejbližšího okolí, přidal ještě vlašské ořechy a bylo. Získal ocenění Regionální potravina Královéhradeckého kraje. 

Kunětická zmrzlina manželů Pavlisových

Jak krásná je spolupráce místních výrobců a pěstitelů, dokazuje sladký a chladivý obsah nádob Mňam Káry manželů Pavlisových. Nejen malá vesnička Kunětice, ale i různé jarmarky jsou poctěny, když k nim kára plná zmrzliny z místních ingrediencí zavítá. Pavlisovi pro svou špachtlovanou zmrzlinu, kterou vyrábí už 14 let, některé ingredience sami pěstují, jiné poptávají od místních, další pečlivě vybírají podle původu a kvality. Třeba jablečná a hrušková zmrzlina je vyrobená z ovoce ze sadů ze Svinčan. Letošním hitem a zároveň držitelem ceny Regionální potravina Pardubického kraje se stala perníková zmrzlina se švestkovými povidly. Povidla pro zmrzlináře Pavlisovy vyrábí paní Kučerová ze švestek ze sadu z Podlušan, který vysázel její dědeček. 

Med z Budišova manželů Vraníkových

Tento med vznikl ze spolupráce manželů Vraníkových a jejich budišovských včel. V obci Staré Odrůvky zde chovají 350 včelstev, které se živí v místním lese bývalého vojenského újezdu Libavá květy javoru, klenu, lípy i medovicí jedlovou. Pan Vraník díky své dlouholeté zkušenosti ví, že zdravá příroda se rovná zdravá včela, a tedy i chutný a voňavý med. Díky čisté povaze místa bývalého vojenského újezdu, kde není přítomný žádný průmysl ani zemědělství, tu mají včely ráj na zemi. Ocenění regionální potraviny Moravskoslezského kraje získal květový med, který je lehce stravitelný a neobsahuje tolik složitých cukrů jako medy medovicové. 

Staročeský medovník pana Stomatova

Když byl pan Stomatov ještě chlapec, poprosil babičku, aby mu dala recept na něco lehkého, co si zvládne sám upéct. Kdo by to byl tehdy tušil, že se dnes právě tento recept bude péct ve velkém, stále stejný a se stále stejnou ruční péčí, kterou potřebuje. Aby toho nebylo málo, tak je medovník navíc upečený z regionálních surovin. Díky tomu získal ocenění Regionální potravina Zlínského kraje. 

Jablečný mošt z Lažan

Díky dlouholeté tradici ovocnářství na Turnovsku vznikla tato moštovna již v 60. letech. Pochází odtud nejen mošt, ale i různé známé druhy jablek. Třeba šampion a rubín. Máte je rádi? Zajeďte do jejich kolébky! Ochutnat plody přímo ze sadu nebo mošt z jablek připravený, čirý i s dužninou. Okouzlí vás také mošt s mrkví, zázvorem, mátou i višňový a malinový. Ocenění Regionální potravina Libereckého kraje získal mošt v bio kvalitě, který mohl vzniknout například díky pánům pěstitelům Plecháčovi a Bubeníčkovi. 

X