k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Bezlepkový velikonoční beránek

Těst na velikonočního beránka existuje poměrně hodně – piškotové, mramorové, třené – je to skoro jako u bábovek. Nikdy jsem ale nedělala bezlepkové. A tak jsem ho pro vás letos poprvé vyzkoušela. Nesnášenlivost vůči lepku, neboli odborně celiakie, totiž trápí nemalou část populace. V Čechách na ni trpí až 50 000 lidí, ale lepek, tedy směs bílkovin obsažená v pšenici, ječmeni, ovsu a žitě, ve velkém množství nesvědčí nikomu.

Proto jsem ve speciální prodejně koupila bezlepkovou mouku. Jednalo se o směs mouky kukuřičné, rýžové, pohankové a dalších a zkusila jsem s ní poprvé péct. Jen se připravte na cenu zhruba 100 korun za kilo, což mne samotnou trochu zarazilo, ale jednou za čas to nevadí.

Překvapilo mne pak i těsto samotné. Přidala jsem do něj trochu více mléka, než mám v receptu, což ale nedělejte a nechte těsto tuhé. Druhé překvapení bylo, jak hodně nakynulo. A třetí překvapení bylo, že to děti snědly hned. Téměř na posezení. Pro tyto Velikonoce tedy vyhlašuji ukřižování bílé mouky.

 

_MG_1965

INGREDIENCE

Těsto:
220 g bezlepkové mouky
4 vejce
90 g třtinového cukru
110 ml rostlinného oleje
1/2 vanilkového lusku
1 čajová lžička nastrouhané kůry z bio citronu
1 prášek do pečiva
špetka soli

 

_MG_2007

POSTUP

V míse utřeme žloutky s cukrem, sůl a semínka z vanilkového lusku. Poté přidáváme za stálého míchání olej s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků vyšleháme sníh a spolu s citronovou kůrou ho vpracujeme do těsta. To pak vložíme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme 40-50 min na 175°C.

 

A jak jste na tom s ukončení letošního výsevu? Jestli ještě něco na záhonech chybí, rychle doplňte.

 

 

X