k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Beleše

Kynuté buchty podobné vdolkům s mákem a povidly. Nejlépe chutnají, když jsou upečené v nádherných starých formách zvaných belešníky. My jsme sehnaly kameninovou formu z roku 1820. Má krásné sváteční tvary – raka, bábovky, andílka – a hlavně ji lze předem nahřát. Těsto se do ní vlévá zahorka a ještě se pak nakrátko vrátí do trouby, vlastně pece, když jsme u té tradice. Pokud se vám nepodaří belešníky sehnat, můžete beleše upéct v lívanečníku nebo v pevných formách na muffiny.

 

PORCE PRO 4 OSOBY
DOBA PŘÍPRAVY 40 MINUT, KYNUTÍ 30 MINUT, PEČENÍ 10–20 MINUT

 

INGREDIENCE

20 g droždí
250 ml vlažného mléka
120 g třtinového cukru
230 g hladké mouky
sůl
3 vejce
100 g rozpuštěného másla
50 g sádla
200 g švestkových povidel
100 g mletého máku
mouka na pomoučení
třtinový moučkový cukr na posypání

 

POSTUP

Droždí rozdrobíme do poloviny mléka, osladíme 1 lžičkou cukru, promícháme s 1 lžící mouky a necháme stát na teplém místě, až vzejde kvásek. Trvá to zhruba 10 minut. Mouku prosejeme do mísy, osolíme, osladíme zbylým cukrem, přidáme vejce a vlijeme kvásek, máslo a zbylé mléko. Vypracujeme vláčné těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme zhruba 30 minut kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na beleše necháme nahřát. Sádlo rozehřejeme a vymašlujeme jím belešníky nebo formu na lívance. Vykynuté těsto zlehka propracujeme a vlijeme do formy do dvou třetin výšky. Vložíme ji do trouby a pečeme zhruba 10 minut. Upečené beleše potřeme povidly, posypeme mákem a cukrem.

 

Staré tradiční recepty našich prababiček jsou prostě k nezaplacení. A jestli podle nich i vy rádi pečete, mnoho dalších najdete v Herbáři nebo v našich kuchařkách.

 

X