k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Zdědila jsem zelené ruce, říká Kateřina Winterová

Pod tímto názvem najdete v magazínu Rossmann rozhovor s naší Kateřinou Winterovou. Dozvíte se v něm o Herbáři, nové knize Jíst a žít, o biomatkách a o zelených rukou, které zdědila po mamince. Nalaďte se na herbářovou vlnu s rozhovorem plným inspirace.

 

Váš život je spojený nejen s hereckou kariérou v Národním divadle a zpíváním, ale také s televizním pořadem Herbář. Tento životní styl je vám jistě blízký. Kdy jste se o něj začala zajímat hlouběji?
Už od dětství jsem tíhla ke zkoumání přírody. Na střední škole jsem se o ekologii začala zajímat velmi laicky a spíše přes přírodní kosmetické produkty. Po narození dětí mi ale už bylo jasné, kam se bude můj životní styl ubírat, a Herbář to jen potvrdil. Poznatky našich předků a současné technologie a výzkumy jsou tak zajímavé, neustále odkrývají další vrstvy na poli ekologického směřování, takže je pro mě nesmírně lákavé prodírat se všemi těmi informacemi a skládat si je pro sebe tak, abych ten „zdravý životní styl“ mohla bez stresu žít.

 

Co vás na Herbáři baví nejvíc?
Původně byl Herbář o bylinkách a dvou matkách – herečkách, které se je učí používat a hlavně s nimi vaří. Postupně se vyvinul v magazín o zdravém životním stylu, k němuž patří nejen zdravé recepty a zdravé suroviny, ale i zdravá krajina, o kterou je potřeba s láskou pečovat. Hodně mě baví výjezdy za různými zemědělci, pěstiteli a nositeli tradic. Letos uvidíte v pořadu nejen reportáže z cest, ale i recepty z mé nové knihy Jíst a žít, a to každou neděli v 18:25 na ČT 1 až do Vánoc.

 

Máte doma vlastní zahradu, na které si něco pěstujete?
Mám to štěstí, že se s mužem a rodinou v tomto ohledu potkáváme. Každoročně máme trochu jinou zahradu díky plodinám, které se na ní rozhodneme na jaře pěstovat. Já zdědila po mámě „zelené ruce“, takže jsem nejprve začala zachraňovat různé vyřazené pokojové kytky, až jsem skončila s motyčkou mezi záhony cibule a česneku. A jsem za to ráda, je to pro mě nesmírný relax!

Herbář se zaměřuje na lokální a sezonní potraviny. Co by podle vás nemělo na podzim rozhodně chybět v kuchyni?
Podzimní sklizeň miluji. Dýně, brambory, jablka na mošt, červená řepa, krůta, domácí kuře, nasušené bylinky (chrpa, měsíček, máta, šalvěj, meduňka, bez…), druhé ředkvičky, kadeřávek, mrkev, pastinák…Je toho mraky a v kuchyni se pak dá kouzlit!

 

Vaříte jen z biopotravin, nebo použijete či zkonzumujete občas i něco opravdu nezdravého?
Když je sezona, spoustu zeleniny a ovoce mám ze zahrady a také hodně zavařuji na zimu. Preferuji domácí produkty, takže vejce i maso máme rodinné. Zbytek dokupuji hlavně v bio sortimentu a mnou prověřené farmářské kvalitě, ale vybírám i potraviny, které mi nevadí složením. Zaéčkované jídlo si už opravdu nedám, ale nějakou nezdravou pochutinu, třeba chipsy nebo dortík, někdy slupnu raz dva. Ale dětem pořád říkám, jaká je to zvrhlost. 🙂

 

Je nějaká bylinka tím nejúčinnějším multifunkčním pomocníkem?
Skvělé jsou citrusy. Navaříte s nimi, z kůry vyrobíte koupelovou sůl, šťávou vybělíte skvrny a odstraníte zápach. Levandule je zase výtečná v sušenkách, odpudí moly, pomůže pleti a nádherně navoní prádlo.

Pečujete o svou pleť také v bio stylu? Jak?
Ano. Miluju totiž svět bio kosmetiky, všechny ty voňavé a čisté přírodní produkty, které nezatěžují životní prostředí. Dokonce už mám i několik produktů certifikované dekorativní kosmetiky, která je fakt super. Používám hodně pleťové oleje – nejdřív tvář očistím hřebíčkovou vodou a pak nanesu pár kapek třeba šípkového oleje. Když se mi chce, tak ještě brutnákové oční sérum a levandulový olejíček na případné pupínky.

 

Vedete v eko stylu i svou rodinu a děti? Pokud ano, jak konkrétně?
Eko je můj životní styl, který se neustále vyvíjí, k dokonalosti mám ale stále daleko. A rodina je přirozeně jeho součástí. Nakupuji přírodní certifikovanou kosmetiku i drogerii a organické potraviny, spoustu zeleniny a ovoce si vypěstujeme sami. Děti jsou všemu přítomné, dívají se na Herbář, pomáhají na zahradě, vědí, jaký mám názor na konvenční zemědělství. Jsou jiná generace, učí se o šetrném chování k přírodním zdrojům ve škole, ode mě vědí, že jim prostě pochoutky s palmovým olejem nekoupím a proč. Je to boj s každodenní realitou, ale já těch pár vtipných poznámek na téma biomatka unesu.

 

Podělíte se s námi o nějaké triky a rady, jak se v domácnosti chovat ekologičtěji?
Používám hodně ocet a kyselinu citronovou na mytí a dezinfekci kuchyně. Většinou peru v mýdlových ořeších, kupuji i eko prací prostředky. Někdy také vyperu jen v čisté vodě na krátký program a na skvrny a bělení používám sodu. Mimochodem, třtinový cukr a kokosový olej vytvoří super peeling na tělo. Jinak je na trhu myslím dostatek ekologických produktů k čištění domácnosti i těla. Návštěvy drogerií a eko obchůdků mě baví.

Jsou nějaké eko drogistické potřeby, které vám učarovaly?
Snažím se kupovat rozložitelné pytle na odpad, recyklovaný toaletní papír, eko dámské hygienické potřeby. Když byly děti malé, byly to šetrnější pleny, prací a čisticí prášky jsou samozřejmostí. Navíc jsem objevila částečně recyklovatelný alobal pro případy, kdy se bez něj neobejdu. A nechybí mi síťovka na nákupy.

 

Knihy Herbář se těší velké oblíbenosti u čtenářů. Vy jste se rozhodla připravit vlastní projekt právě v duchu Herbáře. Můžete nám svou knihu trochu představit?
Knihu, kterou vydávám k letošnímu televiznímu Herbáři, jsem tentokrát nazvala Jíst a žít. Má podtitul moderní kuchařka na dalších 100 let. Sleduji v ní vazbu mezi tím, co jíme a jak žijeme. Například domácí kuře a ryby z potoka z dob našich babiček byly tím nejzdravějším bílým masem. Dnes si dát lososa z farmy nebo kuře z velkochovu je bohužel z mnoha ohledů skoro to nejhorší, co můžete udělat. Tahle knížka je o tom, jak se těmto moderním paradoxům vyhnout a co je a není opravdu kvalitní a zdravé.

 

A samozřejmě jsem si hodně dala záležet na tom, aby to bylo i chutné. Kromě krás¬ných fotografií, zajímavé teorii o jídle a opravdu dobrých surovinách najdete v knize mé oblíbené, moderní, snadné „Herbářové“ recepty z dostupných, hlavně domácích ingrediencí, jejichž kombinace vás doufám i mile překvapí. Můžeme se s vámi setkat nejen na divadelních prknech, koncertech a na televizní obrazovce. Vaše tvář bude brzy kralovat i filmovému plátnu.

 

Prozradíte nám, na jaký film se můžeme těšit?
Určitě se běžte podívat od 4. října do kina na napínavý thriller z období těsně po válce – Toman. Je to pravdivý, ač neuvěřitelný příběh kontroverzního komunistického agenta Zdeňka Tomana, bezskrupulózního šmelináře s lidskými osudy, a já v něm hraji manželku hlavní postavy Peslu Tomanovou. Musím bez ostychu říci, že je to skvělý film. Hlavně díky režisérovi Ondřeji Trojanovi a hereckému obsazení v čele s Jiřím Macháčkem. Dále ve filmu hrají Kristýna Boková, Táňa Pauhofová, Stanislav Majer, Miroslav Táborský a další.

 

You don't have permission to register
X