k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Zaklechtaná slepice s bylinkovými špeclemi

Pokud slovo záklechtka nepatří do vašeho slovníku, musí vám název dnešního receptu znít nesrozumitelně až lehce morbidně. Přesto záklechtka není nic jiného než jiný typ jíšky na zahuštění. Jak název napovídá, jedná se o starý český recept a dalo by se říct, že je přímo stvořený pro děti, které díky němu nemusí vůbec krájet. Dobrou chuť vám i dětem.

Ingredience

OMÁČKA
4 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1 l slepičího vývaru
250 ml zakysané smetany
1 žloutek
5 snítek hladkolisté petržele
obrané maso ze slepice
muškátový oříšek

 

ŠPECLE
400 g hladké mouky
4 vejce
120 ml mléka
1 lžička másla
1 hrst hladkolisté petržele

Postup

Nejprve uděláme omáčku. Připravíme jíšku, na kterou rozehřejeme máslo, jakmile začne hnědnout, vmícháme mouku a asi 1 minutu pražíme, ochutíme muškátovým oříškem a podlijeme vývarem. Přivedeme k varu a necháme na mírné teplotě vařit přibližně 1 hodinu. Zhruba po 45 minutách se pustíme do špeclí. Z mouky, vajec, mléka a másla vypracujeme těsto, osolíme a vmícháme petržel. Do vařící osolené vody ho propasírujeme přes cedník nebo odkrajujeme lžičkou malé noky. Vaříme asi 5 minut, než špecle vyplavou. Poté je slijeme a propláchneme studenou vodou. Zatímco se špecle vaří, rozkvedláme ve smetaně žloutek, osolíme a s petrželkou vmícháme do omáčky. Přidáme naporcované maso a necháme prohřát.

 

Vývar, který je součástí i tohoto pokrmu, oceníte především teď na podzim, kdy se mění teploty a všude na nás číhá nachlazení. Kuřecí vývar s medem a citrónem proto ve vašich receptech nesmí chybět. Pokud jste ho ještě neochutnali, recept na něj najdete zde

You don't have permission to register
X