k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Věříme v sílu bylinných likérů

Již středověcí léčitelé věřili v sílu přírody, likéry připravovali už mniši v klášterech i naše prababičky a takové dědictví by se zkrátka nemělo zahodit. Principu výroby napovídá už samotný název likér odvozený z latinského liquifacere čili rozpustit. Nápoje vznikají macerováním bylin v alkoholu, který na sebe váže většinu významných léčivých látek. A ta chuť! Neváhejte a připravte si dle osvědčených receptů našich předků domácí léčivé zázraky. Kdy jindy využít léčivou sílu bylin než právě v sychravém počasí podzimu?

 

Kmínka od prababičky

Určitě se shodneme, že kmínka je naším snad nejklasičtějším kořeněným likérem. Možná je to jeho dlouhou zemědělskou tradicí, možná zkrátka jen tou geniální chutí, ale já na ni nedám dopustit. Mimo to přináší mnoho nedocenitelných zdravotních benefitů. Věděli jste například, že kmín je plný vitaminů, minerálů a antioxidantů? Také účinně tlumí křeče a napomáhá ke správnému trávení a šťopka kmínky po obědě nikdy není na škodu. Já ji připravuji jen z alkoholu, vody a cukru a do sklenice přidám pár semínek kmínu na dozdobení. Když s louhováním vydržíte dostatečně dlouho, likér přejde z výrazné kmínové chuti do velmi jemného podání a uvidíte, že zachutná opravdu každému.

 

Jak si připomenout vůni starých časů? Jedině s kmínkou! Recept na ní můžete najít zde

Peprmintka

Máta peprná se těšila velké oblibě a úctě již u starých Arabů jako posvátný symbol přátelství a lásky. Určitě to souviselo s jejími léčivými účinky povzbuzujícími organismus, zvyšujícími tělesnou kondici a celkově posilujícími nervovou soustavu. Já si jí vážím stejně tak, a to nejen pro její povzbuzující sílu – miluju její nenahraditelnou výraznou chuť. Třeba i v peprmintce, která během macerování vytáhne z bylinky veškeré významné látky. Při nalévání se místností line krásná svěží vůně a zelené lístky naložené ve skle vypadají doslova magicky. Tak macerujte a vychutnejte si přírodních darů až do dna.

 

Nechte se učarovat chutí peprmintky. Její chuť si nejlépe vychutnáte, když si připravíte vlastní doma. Recept na ní najdete tady

Anýzovka

A nezapomínejme ani na anýzovku, likér úžasné chuti, na který nedali dopustit už naši prarodiče. Volně anýz sice nenatrháme – jeho pěstování ale vůbec nedá zabrat a plody anýzu si můžeme i koupit jako koření ve velmi dobré kvalitě. Plody obsahují silici anetol, jejíž macerát se v přírodním léčitelství používá jako zklidňující prostředek při střevních problémech a nadýmání. Přidejte semena fenyklu, citron a bílý alkohol a čas už udělá zbytek. A pokud jej namícháte do vysoké skleněné láhve a přidáte pár semen či kůru z biocitronu, uděláte dojem na nejednu návštěvu.

 

Anýzovka je likér, který do vaší domácnosti přináší zdraví. Připravte si ho, aby vás žádná nemoc nepřekvapila. Návod na výrobu najdete po kliknutí sem

 

Tyto a podobné recepty najdete v knihách Vaříme podle Herbáře. Koukněte se k nám do e-shopu, třeba si některý z dílů vyberete. 

You don't have permission to register
X