k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

„V životě je důležitá vyváženost,“ říká Kateřina Winterová v rozhovoru pro Moje psychologie

S blížící se novou řadou Herbáře (již 7. října) a premiérou filmu Toman (4. října), kde má Káča hlavní roli, na ni můžete narazit i při listování svého oblíbeného časopisu. Jedním z posledních rozhovorů, které poskytla, najdete v časopise Moje psychologie, kde se rozpovídala o své chystané autorské knize Jíst a žít a o Pesle Tomanové, kterou si v novém českém filmu zahrála. Dozvíte se v něm ale mnohem víc! Přinášíme vám z něj krátkou ukázku, a pokud si budete chtít přečíst víc, musíte zamířit do nejbližší trafiky. Rozhovor vedla Monika Otmarová a krásné fotky jsou od Roberta Tichého.

 

Na podzim vyjde vaše nová kniha Jíst a žít. V čem bude odlišná od předchozích knih Vaříme podle Herbáře?
Je to moje první autorská kniha, kuchařka. Najdete v ní spoustu moderních, jednoduchých receptů z místních surovin, které si můžete koupit, ale i vypěstovat na zahradě. Vždycky mě zajímalo, odkud jídlo na mém talíři nebo v nákupním košíku pochází. Preferuji farmářskou, bio a hlavně domácí produkci a fenomén zahradničení je v Čechách naštěstí pořád hodně silný. V knize se také zamýšlím, co to vlastně znamená zdravě jíst a žít, jak pro mě osobně, tak obecně. Všude se dnes mluví o kvalitě potravin. Co si pod tím ale představit? Kladu si otázku, jestli například kuřecí a rybí maso „vyráběné“ konvenčním způsobem je vůbec ještě zdravé. Zkoumám, jak je to s ovocem a zeleninou, proč dávám přednost plodům z vlastní zahrady a podobně. Chtěla jsem vytvořit moderní kuchařku, která se opírá o to, co jsem se naučila za pět let v Herbáři, využít tu moudrost našich předků, ale přizpůsobit ji našemu současnému životnímu tempu a potřebám, které se opravdu hodně změnily. To ostatně uvidíte i v další sérii televizního Herbáře, který startuje 7. 10. na obrazovkách ČT1, opět každou neděli v 18.25.

 

Když mluvíte o tom „zdravě jíst a zdravě žít“ – co to tedy znamená pro vás osobně?
Pro mě není na prvním místě jídlo, potažmo ten nejúžasnější recept, ale dobré ingredience a čistá příroda. Vždycky byla. Když máte zdravou krajinu, zdravé suroviny, zdravé recepty, tak můžete zdravě jíst a zdravě žít. Je to kvalitní prostředí, které nám umožňuje mít se dobře. Zajímám se o to, co jím a jak to bylo vyprodukováno. Za dobrým jídlem je tolik hezkých příběhů! A když už tak dlouho sedím u počítače, tak se taky musím zvednout a jít si zacvičit. A taky se z toho všeho dění v práci, ale i ve světě nezbláznit. Když chce člověk žít zdravě, tak by neměl zapomínat právě na psychiku.

 

 

A co děláte proti stresu nebo pro psychickou pohodu vy sama?
Musím přiznat, že je to pro mě docela náročné. Herecké povolání je hodně založené na emocích. Během let jsem se musela naučit ovládat své pocity. Častokrát jsem se nechala strhnout rolemi nebo osudy postav, které jsem hrála. Jsem trochu přecitlivělá, i s tím musím pracovat a nenechat se ovlivňovat situací, která se právě děje v mém okolí. Hodně mi pomáhá pozitivní myšlením ale musela jsem do něj jít opravdu napřímo. Například ráno na chalupě, když jsem vstávala, jsem si tvrdě musela nařídit, že nebudu říkat: „Jé, tady je zima, musí se zase zatopit.“ Ale říkat: „Ty jo! Zatopíme! Protože bude teplo!“ Taková blbost, ale ono to funguje.

 

Takže na vás fungují pozitivní afirmace…
Je to tak. Ze začátku jsem se do toho musela trochu násilně nutit. To na mě zafungovalo dobře. Znáte to, jestli je ta sklenice spíš poloplná, nebo poloprázdná. A rozhodni se… A obecně mi proti stresu velmi pomáhá pohyb. Endorfiny vyplavené pohybem fungují skvěle.

 

A zbytek si můžete přečíst v časopise Moje psychologie.

You don't have permission to register
X