k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Tatranské řezy

Letošní stoleté výročí republiky není jen oslavou naší samostatnosti a vlastního státu, ale i dlouholetého vztahu s našimi slovenskými bratry. Docela mě mrzí, že dnešní děti už slovensky nerozumí a při hraní hymny podvědomě čekám slovenské pokračování. Tklivý popis českých krás řízné slovenské hromy pěkně odpíchly. A tak mě napadlo nadcházející výročí oslavit moučníkem, který se jmenuje podle slovenských velehor a zároveň je ukázkou poctivé prvorepublikové cukrařiny v domácích podmínkách. Tatranské řezy se rozplývají jako pusa – nejdřív ucítíte nadýchaný piškot, pak pikantní malinovou zavařeninu a nakonec se zakousnete do sladkého lineckého těsta. Geniální. Recept pochází z krásné kuchařky Sladká první republika, kde podobně skvělých receptů z období rozkvětu české cukrařiny a domácího pečení najdete přes stovku. Až si něco napečte, můžete si o sladké první republice něco přečíst.

 

Ingredience

Linecké těsto
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
strouhaná kůra z 1 citronu
150 g másla
žloutky ze 3 vajec vařených natvrdo
1 syrový žloutek
mouka na pomoučení

 

Sněhová hmota
5 bílků
160 g moučkového cukru

 

Piškotové těsto
5 vajec
100 g krupicového cukru
100 g hladké mouky

 

Dokončení
zhruba 200 g malinové zavařeniny
moučkový cukr na poprášení

 

Postup

Nejprve připravíme linecké těsto. Mouku vsypeme na vál, promícháme s cukrem a strouhanou citronovou kůrou, rozkrájíme do ní máslo, prolisujeme vařené žloutky a přidáme syrový žloutek. Rychle zpracujeme v pevné hladké těsto, vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a uložíme alespoň na 1 hodinu do lednice. Troubu předehřejeme na 180 °C. Odpočaté linecké těsto rozválíme na pomoučené ploše na plát silný zhruba 1 cm. Pomocí válečku jej přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a předpečeme v troubě 15 minut.

 

Vyjmeme, necháme zhruba 15 minut zchladnout a potřeme malinovou zavařeninou. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Na piškotové těsto vyšleháme z vajec a cukru světlou nadýchanou pěnu. Po lžících do ní zapracujeme mouku. Na linecké těsto s malinovou zavařeninou vlijeme piškotové těsto, navršíme sníh a uhladíme špachtlí. Obě hmoty můžeme nanášet i střídavě křížem krážem pomocí cukrářského sáčku se špičkou. Plech vrátíme ještě na 20 minut do trouby a dopečeme dozlatova. Jednotlivé vrstvy se zpevní a dezert půjde snadno nakrájet. Vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a nakrájíme na řezy zhruba 5 x 3 cm.

 

Přes sto receptů na oslavu vzniku samostatného Československa i pro jiné příležitosti najdete v knize Sladká první republika. Zároveň si můžete přečíst, jak tehdejší hospodyně pekly, jaké používaly suroviny a další zajímavost z doby před 100 lety. Knihu si můžete objednat na e-shopu nebo po kliknutí na obrázek. 

You don't have permission to register
X