k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Svatý Martin = Husa a rohlíčky

Den svatého Martina je jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Děti i hospodáři čekají na první sníh, hospodyně pečou svatomartinskou husu a svatomartinské rohlíky neboli roháče, zahýbáky a podkovy, kterými pak obdarovávají své hochy. Čeledínům odcházejícím ze služby připravují velké zahýbáky plněné mákem. Dodnes tento svátek hojně slavíme po celém našem území a vítáme jím počínající zimu. 11. listopadu přijíždí svatý Martin na bílém koni, a jelikož v tento den nastávají největší teplotní rozdíly, je pojen s nejrůznějšími lidovými pranostikami. A proto na svatého Martina, drž se synku komína.

 

Svatý Martin neboli Martin Tourský se narodil jako syn pohanského římského důstojníka a v patnácti letech byl proti své vůli přijat k císařskému jezdectvu. Legenda praví, že se jedné chladné noci podělil o svůj plášť s promrzlým žebrákem a následující noci se mu zjevil Kristus oděný právě do poloviny tohoto pláště. Martin se později obrátil na skromný mnišský život a po prohlášení za svatého se stal patronem všech vojáků, koní, hus a vinařů. O svátcích k nám přijíždí na koni oděn do půli pláště a přiváží první nadílky sněhu.

 

Tradičním svatomartinským pokrmem je svatomartinská husa, pokrm pocházející z prastaré historky. Ta říká, že svatý Martin při své skromnosti nechtěl přijmout hodnost biskupa a před vyslanci se ukryl mezi hejno hus. Ty jej však svým hýkáním prozradily a za to je každým rokem nechává obětovat jako slavnostní pokrm na pekáč všem hospodyním. Podle množství a rozmístění podkožního tuku na těle husy starší ženy předpovídají, jak tuhá bude následující zima. Čím světlejší hrudní kost husa má, tím více napadne o Vánocích sněhu. A pokud je bílý také hřbet kosti, napadne sníh i na horách.

 

Stejně jako husa patří ke svatomartinskému posvícení i sklenka dobrého vína. Víno se pije staré nebo mladé, podle toho, co daný kraj nabízí. Zvyklost říká, že svatomartinským vínem si můžeme přiťuknout v tento den přesně v 11 hodin. Po 11. listopadu začíná čtyřicetidenní půst končící o Vánocích, a tak je tedy svátek svatého Martina poslední příležitostí k hodokvasu a veselici.

 

Svatomartinská husa

Nejlepší je husa pečená dvanáct hodin. Večer ji dáme do trouby, kde se pomalu při nízké teplotě peče celou noc, a na oběd vyndáme křupavou husičku. Nadít ji můžeme různými čerstvými bylinkami – petrželí zahradní, tymiánem, majoránkou, estragonem, saturejkou, ale hlavně jablky a třeba i sušeným ovocem.

Ingredience

1 husa
3 lžíce soli
3 lžíce kmínu
2 jablka (zbavená jádřince a nakrájená na čtvrtky)
2 hrušky (zbavené jádřince a nakrájené na čtvrtky)
1 hrst sušeného ovoce
1 hrst tymiánu
1 hrst rozmarýnu

Postup

Husu osolíme, nakmínujeme, dovnitř vložíme jablko, tymián a rozmarýn a položíme ji do pekáče, ideálně na pečicí mřížku nebo na odkrojená křídla. Zlehka ji podlijeme vodou a obložíme nakrájenými hruškami, jablky a sušeným ovocem. Dáme do trouby rozehřáté na 80–100 °C a necháme péct přes noc. Na poslední půlhodinu zvýšíme teplotu na 180 °C a dopečeme kůrku dozlatova a dokřupava.

 

Martinské rohlíky

Ingredience

ROHLÍKY
250 ml mléka
20 g droždí
30 g krupicového cukru
50 g másla
1 vanilkový cukr
2 žloutky
250 g polohrubé mouky
sůl
sádlo na vymazání plechu
mouka na podsypání válu
½ vejce na potření

MAKOVÁ NÁDIVKA
100 g mletého máku
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
1 lžíce másla
1 lžíce strouhaného perníku
1 lžička skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce medu

Postup

V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Máslo utřeme se zbylým krupicovým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme kvásek, zbylé mléko, mouku a sůl (nesmí přijít přímo na kvásek). Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu. Mezitím smícháme suroviny na nádivku. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem a položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut. Rohlíky pomažeme vejcem a pečeme v horké troubě nebo peci při 180 °C zhruba 15–20 minut.

You don't have permission to register
X