k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Silák česnek

Léčivou moc česneku znali naši předkové již ve středověku a Řekové ho nazývali páchnoucí růže. Podle tibetských mnichů s ním můžete omládnout až o deset let a podle nás si z něho můžete připravit ty nejlepší pokrmy, o jakých se vám kdy zdálo. Kromě vitamínu A, B a C obsahuje mnoho minerálních látek, díky nimž aktivně posiluje obranyschopnost a látkovou výměnu. Funguje antisepticky, vyrovnává krevní tlak a v lidovém léčitelství se užívá jako účinné přírodní antibiotikum a antiseptikum. V tomto podzimním období, kdy zralý a voňavý česnek sklízíme a uskladňujeme, nám při pravidelné konzumaci dokáže obrnit tělo před nachlazením a chřipkou. Tak co vy na to – dáte česneku zelenou?

 

Oukrop neboli česnečka

Polévka je grunt a česnečka je prostě nesmrtelná klasika. Všechny ingredience většinou najdete ve spíži a ta síla! Oukrop je tradiční recept, jehož základem je především starý suchý chleba a brambory. Ztvrdlé pečivo proto nevyhazujte a radši si z něho připravte tuto skvělou polévku. Při chřipce zahřeje, po těžších oslavách vysvobodí a hlavně potěší svojí skvělou chutí. S česnekem nešetřete a přidejte další bylinky, které posbíráte kolem domu nebo na zahradě. My přidaly vojtěšku, lebedu, řebříček a samozřejmě kopřivy.

 

Už se vám sbíhají sliny na klasiku, která zahřeje a posílí imunitu? Recept na česnečku najdete tady

 

Houbové kernoto

Kernoto je obroušené špaldové zrno a ačkoli se podobá klasickým kroupám, vaří se kratší čas a jeho chuť je naprosto perfektní. Takže pokud jste ještě neměli tu čest, určitě ho vyzkoušejte. Až se pustíte do přípravy právě tohoto receptu, nezapomeňte si připravit několik stroužků česneku. A jestli jste si letos užili houbové sezony a povedlo se vám i přes sucho nějaké ty kousky nasbírat, můžete si připravit skvělou večeři z vlastních zdrojů. Nezapomeňte přidat snítku tymiánu a rozmarýnu, které kernoto neodolatelně provoní. Budete se olizovat až za ušima!

 

Jednoduché a zároveň chutné jídlo, to je houbové kernoto. Česnek v něm dodává na řízu a výhodou je, že si ho můžete dávkovat podle chuti. Recept najdete zde.

 

Domácí antibiotika

Znáte to. Podzimní chlad, vítr a déšť vás často doženou až do postele s teploměrem v podpaždí. Vy tomu můžete ale snadno předejít, a to i bez lékárenských přípravků. Využijte kouzelné síly česneku a připravte si domácí všelék! Spolu se zázvorem a alkoholem vytvoří neporazitelnou esenci vitamínů a antiseptických látek, které váš organismus obalí a ochrání i v těch největších mrazech. Není to sice žádná dobrota, ale funguje! Česnek se zázvorem nechte 24 hodin louhovat a užívejte nejlépe každé ráno po kapkách. Na chuť si zvyknete a budete zdraví jako rybička.

 

Už jen z vůně česneku je poznat, že si s ním bacily nerozumí. Vytvořte si domácí česneková antibiotika podle tohoto návodu, která od vás nemoci udrží v bezpečné vzdálenosti.

 

Pstruh na bylinkách s citronem a česnekem

No a nakonec jedna libůstka, která na talíři potěší snad opravdu každého. Ryby jsou zdravé a díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin nám pomáhají s vyrovnáním krevního tlaku a správné srdeční činnosti. Ale především skvěle chutnají – hlavně ti naši pstruzi. Zkombinujte pstruha s česnekem a vybranými bylinkami, zakápněte citronem a jako přílohu si připravte třeba jen čerstvý zeleninový salátek. Zkrátka lehká a chutná večeře ani nemrknete.

 

O účincích ryb na naše zdraví nemusíme dlouho polemizovat. Připravte si tu nejzdravější rybí večeři či oběd, stačí přidat spoustu bylinek, citron a česnek. Recept najdete zde.

You don't have permission to register
X