Hory jsou úžasný! Když svítí slunce do hromad sněhu a sjíždíte svou oblíbenou sjezdovku, kde vám nekříží cestu školní „lyžák“ nebo nájezd sobotních lyžařů-umělců z Polska. Anebo když si vyrazíte po hřebenu na běžkách (no, tak je to už dávno, ale chystám se…). Nebo se jdete projít s partou herců a jejich dětí na túru. Spíš túrku. Některé děti (moje) se vzpírají a jediné, co je udržuje v pochodu, je pomyšlení na teplou, útulnou chaloupku s řízkem a svíčkovou na jídelním lístku.

Je to prosté. K horám neodmyslitelně patří i specifická krajová kuchyně. Nemyslím zrovna smažák za 200 Kč či párek v rohlíku. Ale ty klasické recepty, které si každá chalupa, ale i region, ladí podle svého. My dospělí se vždycky těšili na sejkory z Moravský. Jezdívali jsme hromadně do Špindlu a vyráželi na pochod od Erlebašky až tam, kde od roku 1867 stojí chalupa s původním názvem Daftebaude a kde v nadmořské výšce 1225 m můžete skvěle pobejt. A tam se dětem i nám líbí. Chaloupka je pěkná, útulná, nekuřácká (to se teda nelíbí některým hercům :)) a mají tu zmiňované sejkory. Ale na sladko! A to je ten malér. Jsou totiž tak dobrý, že si chcete přidat, i když víte, že tolik kalorií cestou zpátky nevychodíte.

1

A pak ten název. Sejkory jsou původně slané bramborové placky pečené na sucho na kamnech a maštěné máslem nebo sádlem. A ty se v obměnách objevují v různých krajích a mají i odlišné názvy. Počítám, že se v debatě pod receptem objeví spousta pamětníků na tohle prababičkovské jídlo a dočteme se, i jak se kde sejkory jmenovaly a připravovaly. Tak jsem těm z Moravské boudy dala jméno sejkorky, aby bylo jasno. Díky za recept i za azyl, starodávná chalupo v Krkonoších. Tyhle sejkorky vám budou lítat samy do pusy!

2

Posílám pozdrav z Moravské boudy!

Suroviny
300 g uvařených, najemno nastrouhaných brambor
2 polévkové lžíce hladké mouky
2 vejce
1 polévková lžíce moučkového cukru
několik lžic mléka, dle potřeby
špetka soli 1–2 polévkové lžíce přepuštěného másla
zakysaná smetana med mandle na plátky nebo sekané

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.