Řepa, mrkev, petržel, celer i pastinák je zelenina, kterou si nemůžu vynachválit. Mám ji stále po ruce. Bud’ doma ve spíži, nebo uloženou na chalupě v pilinách ve sklepě. Letos vlastně i jen tak, pod jutovým pytlem, protože se řepy urodilo strašně moc, takže se dokáže uchránit ve vrstvách před vyschnutím sama. Kořenová zelenina je úžasná. Můžete ji jíst syrovou, vařenou i pečenou a existuje mnoho jejích kultivarů. To je patrné a krásné hlavně u řepy, která může být rudá až fialová, pruhovaná bíločervená, nebo dokonce žlutá, což na talíři vypadá neodolatelně. To samé se týká oranžové, tmavě červené i bílé mrkve. Pokud je tahle zelenina dobře uskladněná, vydrží vám od podzimní sklizně až do jara. Což je skvělé a vy si můžete tenhle jednoduchý, ale o to chutnější a na vitamíny a minerály bohatý salát připravovat s klidnou duší skoro půl roku. A pořád budete v rámci sezónnosti sezónní! Mám moc ráda strouhanou řepu a mrkev už od malička a ve spojení s mátou, oříškovou chutí konopí a javorovým sirupem se od svého „salátku“ nemůžu odtrhnout. Citrony dodají sladší zelenině větší říz a olivový olej pomůže vitamínům a minerálům se vstřebáním do našeho organismu.

1

Suroviny
1 středně velká syrová řepa
2 středně velké mrkve
2–3 snítky máty hrst loupaného konopného semínka
2–3 polévkové lžíce olivového oleje
šťáva z 1 bio citronu
1 polévková lžíce javorového sirupu sůl

2

 

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.