k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Růžové pesto

Už jste někdy navštívili Častolovický zámek a jeho přilehlé zahrady? To musíte zažít – doporučuji! Hlavně v období, kdy tu kvetou růže, to jest hlavně v červnu. Růže jsou totiž zdejší chloubou od roku 1994, kdy růžový sad znovu obnovila úžasná žena, královna zdejších starých odrůd růží, (které mimochodem neuvěřitelně voní, každá jinak), paní hraběnka Diana Phipps Sternbergová. My jsme tu dokonce jedno léto točili s Herbářem reportáž a ze zdejších květů jsme vařili na statku růžové recepty. A tak vlastně vznikl i recept na růžové pesto. Nevím, jak vás, ale mně vůně starodávných růží nesmírně uklidňuje, a když na nějakou natrefím, bytostně potřebuji její květ držet v dlani a neustále si přičuchávat. 🙂 Musím říct, že tahle vůně působí velmi kladně i na muže. Mám pocit, že kdyby se nestyděli, určitě by růže mačkali v dlaních stejně jako já. Zajímavé je, že chuť’ růžového aroma jde v pokrmu získat jen tepelnou úpravou. Za syrova růžové okvětní lístky chutnají jako, dejme tomu, salát. A to se nám právě hodí do našeho pesta. Pokud si ho budete chtít připravit, což vám pro horké letní dny vřele doporučuji, dbejte na to, aby nebyly vaše růže chemicky ošetřované. Určitě ho nezkoušejte z kupovaných řezaných květin. Ty jsou totiž chemií přímo napouštěny. Vydejte se na lov do zahrádkářských kolonií nebo po sousedech, kde vám pár kytek určitě někdo rád prodá. Také můžete zkusit farmářské trhy či internet, ale vždy se ptejte, zda jsou růže stříkané. Anebo je zkuste pěstovat sami a hledejte staré odrůdy, které neodolatelně voní. Růže mají skvělé jedlé květy, až si ozdobíte stůl, dochuťte si jimi i sváteční oběd. Takové růžové pesto se hodí klidně i na moderní svatební tabuli. Ano, musím znovu do Častolovic, pomačkat pár růžových květů a přivézt paní hraběnce skleničku pesta z mých zásob. Dobrou chuť a na čuchanou!

 

 

Ingredience (na 4 sklenice):
300 g rukoly
100 g vlašských ořechů
1 lžíce soli
300 ml olivového oleje
200 g okvětních plátků růží
200 ml ořechového oleje

Postup:
Rukolu nasekáme v mixéru typu kutr na kaši. Přidáme ořechy, sůl a olivový olej a mixujeme, až vznikne hrubší pasta. Plátky růží nasekáme nahrubo, přidáme je ke směsi a postupně zaléváme ořechovým olejem. Mixujeme, až vznikne homogenní směs. Rozdělíme do sklenic a podle potřeby zalijeme olejem.

 

Pamatujete si paní hraběnku Sternbergová z Herbáře? Připomeňte si atmosféru pořadu s knihami Herbář plných receptů a povídání.

You don't have permission to register
X