k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Řepové hody

Na první pohled celkem nevábná koule obalená zeminou – po očištění a nastrouhání však skvělá pochoutka plná barev a vitamínů. Kdo by to do té řepy řekl. Ačkoli existuje několik druhů, na kuchyňském prkénku se nám nejčastěji objeví řepa červená. I když pak fialové všudypřítomné skvrny na lince či rukou dlouho proklínáme, na řepné pokrmy prostě nedáme dopustit. Kromě skvělé chuti řepa totiž obsahuje vysoké množství vitamínů B a C, betakarotenu, vápníku, hořčíku, draslíku a dalších významných minerálů a mimo to funguje jako výrazný antioxidant pročišťující náš zesláblý organismus. Slouží jako prevence proti rakovině, zlepšuje činnost mozku a zpomaluje projevy stárnutí. Zdá se, že je to zkrátka kouzelná zelenina. Tak vytěsněte otřesné vzpomínky na nakládanou řepu ze školních jídelen a dejte jí ještě jednu šanci. Uvidíte, že si ji rozhodně zaslouží!

 

Řepný sirob

Sáhnout si do spíže pro domácí sirup místo umělých kupovaných šťáv je jako požehnání a první zašumění čerstvě otevřené zavařovačky zní jako rajská hudba. Kromě nejrůznějšího ovoce pro výrobu skvělých sirupů však můžeme použít i leckterou zeleninu. Třeba i řepu! Řepa je totiž plná cukru, a ačkoli má výraznou specifickou chuť, na kterou si člověk musí ze začátku trošku zvyknout, nakonec si celou zimu můžete míchat lahodné nápoje plné vitamínů. Lisování řepné šťávy nám sice může dát trochu zabrat, ale s lisem či odšťavňovačem je to raz dva a po odvedené práci chutná o to líp.

 

Zaujala vás řepová limonáda? Vyrobte si tu svou doma. Recept najdete tady.

 

Boršč

Vydatná polévka jménem boršč je velmi oblíbeným jídlem na Ukrajině, v Rusku či Polsku a u nás ji většina z nás zná především jako kombinaci všeho, co vyštracháme v lednici a ve spíži. V hrnci s borščem se prostě schová všechno! Ačkoli to tak možná nepůsobí, uvařit kvalitní a vyvážený bořšč není žádná legrace a existuje mnoho variant, jak jej co nejlépe připravit. Vyzkoušejte tu naši, připravte silný vývar dvou druhů masa, nakrájejte kořenovku ze zahrádky a hlavně nezapomeňte na dobře očištěnou řepu. Olizovat se budou i mezinárodní návštěvy!

 

Polévky se hodí na stůl v každém ročním období. Boršč má navíc tu výhodu, že do něj můžete dát pomalu vše, co najdete ve spíži. A recept? Ten na něj najdete zde.

 

Salátek ze syrové řepy a mrkve

I když jsme si toho o řepě řekli až až, jednu věc jsme opomněli – zasyrova je prostě top! Neupravená zelenina si navíc zachovává nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek, a čerstvé saláty tak mohou působit jako vitamínová detoxikační bomba. Využijte i čerstvě sklizenou mrkev, obě suroviny nastrouhejte najemno a s pár dalšími základními ingrediencemi během chvíle vykouzlete perfektní salátek. Ať už jako příloha, sváča nebo lehká večeře, tento salát vás nadchne chutí i vydatností. Kořenová zelenina prostě jede!

 

Salát, který má nejen spustu vitamínů, ale i krásné barvy, si připravte podle tohoto návodu.

 

Řepný burger s oblohou

Někdo by se možná nad karbanátkem z červené řepy místo klasického hovězího mohl trochu rozčilovat, nicméně šťavnatost a exploze chutí s prvním kousnutím přesvědčí snad každého. Navíc se jedná o mix samých dobrých a výživných surovin. Kopr srovnává trávení a sezam zahání deprese – super kombinace k večeři, nemyslíte? Nastrouhejte řepu najemno, připravte svoji vlastní oblíbenou zálivku či omáčku, jako přílohu nakrájejte čerstvou zeleninu ze zahrádky a všechno přiklopte do křupava rozpečenou celozrnnou bulkou. Pozvěte známé a zakončete grilovací sezónu jaksepatří.

 

Recept na vegetariánský burger z řepy naleznete zde.

You don't have permission to register
X