k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Rajčata na 4 způsoby

Kdepak rajčata. Pečená, drcená, nakládaná nebo jen tak za čerstva do salátu. Na rajčatovou sezonu se vždycky všichni těšíme. Můžeš si je sice koupit v každém obchodě – vlastnoručně vypěstovaným se ale nic nevyrovná! Na jaře obcházíme záhony, bedlivě pozorujeme, jak červenají, se strachem sledujeme každý flíček, a když to všechno dozraje, do posledního jablíčka je zpracujeme. Mimo to jsou plné vitamínů (B1, B2, B6, C, E) a minerálních látek (vápník, fosfor, jód, železo, draslík, měď) a skvěle fungují proti zánětu močových cest, křečovým žilám nebo ateroskleróze. Při horečkách jsou rajčata skvělým zdrojem tekutin a minerálních solí a celkově posilují náš imunitní systém. A ta jejich vůně! Takže je to jasné: Teď, když nám úroda dozrála, je na čase si jich pořádně užít.

Naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem

Tak s tímto receptem si můžete právem připadat jako nefalšovaní Italové. Italská kuchyně se zakládá na jednoduchých výrazných chutích základních surovin a rajčata představují snad tu nejdůležitější. Na přípravu naložených pečených rajčat najdete všechny suroviny na záhoncích či truhlících a do zásoby si připravíte geniální surovinu do salátů, předkrmů nebo jen tak spolu s olivami, sýrem a bruschettou k večerní sklence vína. Mňam!

 

Rozmazlete své chuťové pohárky s naloženými rajčaty. Recept na ně najdete tady.

 

Rajský kečup ze strany 50

Kečup je sice klasika, ale s dobrým receptem a při velké úrodě rajčat na něj většinou stejně dojde. A tenhle recept je zrovna vážně výborný. Jeho příprava sice dá dost práce a zabere víc času, než si pro něj dojít do sámošky, ale věřte, že výsledek oceníte nejen vy, ale všichni, kteří ho ochutnají. Skládá se ze základních zdravých surovin a ačkoli v něm není ani špetka konzervantu, v pohodě vám vydrží přes celou zimu, kdy si čerstvá rajčata nemůžete natrhat. Tak oblečte zástěru a pusťte se do práce.

 

Máte náladu na ten nejzdravější kečup? Tak to vám přijde vhod recept na domácí rajský kečup ze strany 50.

 

Zelená rajčata jako fíky

Tímto způsobem jste rajčata ještě určitě nepřipravovali, a pokud už nemůžete déle vydržet, než plody zčervenají, zpracujte část ještě zasyrova. Naložením a zavařením do sladkého nálevu s vanilkovým luskem připravíte rajský kompot à la fíky. Možná si teď ťukáte na čelo, ale věřte, že je to vážně pochoutka. Minimálně za experiment to stojí a návštěvám tak mimo sezónu můžete servírovat jedinečné dezerty.

 

Co s rajčaty, co ještě neuzrála? Naložte si je nasladko! Recept najdete zde.

 

Pesto

A nakonec ten nejlepší pomocník, který nesmí chybět v žádné ledničce. Pesto lze připravit téměř z čehokoli, ale rajčata jsou prostě rajčata – na tom se shodneme určitě všichni. Můžete ho dochutit podle vlastních preferencí, přidat oříšky, bylinky či sýr a potom ho používat pro přípravu nejrozmanitějších jídel. Geniální je v těstovinách, salátu či jako dip ke grilovanému masu, ovšem málokdo jím pohrdne klidně jen tak na čerstvém krajíci chleba. Naložené v oleji vám v ledničce vydrží i několik dní a vy si tak rajčatové sezóny užijete naplno.

 

Sbíhají se vám sliny? Nám při natáčení Herbáře taky! Recept na něj najdete tady.

You don't have permission to register
X