k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Potraviny, které vás v létě ochladí

Horké dny a žhavé sluneční paprsky nás energeticky nabíjí, také ale představují velkou zátěž pro náš organismus. Horko vyčerpává, narušuje soustředěnost, přináší nechuť k jídlu a ve větší míře může způsobit i spánkové poruchy. Výjimkou nejsou ani letní zažívací potíže způsobené ve vysokých teplotách rychle se kazícími potravinami, které mohou být nevhodné už při jejich zakoupení (špatné skladování, doprava atd.). Intuice nám často sama napoví, co je v horkých dnech pro naše tělo nejlepší – přesto uvědomění si jednoduchých základů letního stravování ulehčí nejen našemu tělu, ale také psychice.

 

  • Pokuste se omezit tučnou a živočišnou stravu.
  • Dejte přednost tepelně neupravené či pouze vařené nebo dušené stravě. Do horka se nejméně hodí smažené pokrmy.
  • Do svých kulinářských aktivit zařaďte mátu a oregano.
  • Vyvarujte se příliš ledovým nápojům, které organismus vyčerpávají a ve výsledku působí zcela opačně.
  • Nezapomínejte na pravidelný přísun čistých neslazených tekutin.
  • Konzumujte sezónní ovoce a zeleninu.

Ochlazující potraviny

Tradiční čínská medicína a ájurvéda v oblasti výživy rozlišují dvě protikladné a doplňující se energie jin a jang. Léto spadá do elementu ohně, nejaktivnějšími orgány jsou srdce a tenké střevo, které bychom se měli snažit co nejméně zatěžovat. S úspěchem tak můžeme využívat termického působení lehkých potravin, které naše tělo spolehlivě ochladí a organismus příliš nezahltí. Naopak se musíme vyvarovat silně zahřívajícím elementům, jako je chilli, skořice, červené maso, pepř či vývary.

 

Čaje

Většina z vás v rámci rychlého ochlazení nejraději sáhne po ledově vyhlazených nápojích. Příval studené tekutiny organismus ovšem natolik šokuje, že se s ním tělo jen těžko vyrovnává a do tohoto procesu investuje velké množství energie. Mnohem lépe tak působí teplé či vlažné čaje. A jak je to možné? Aminokyseliny a další látky obsažené například v zeleném čaji podporují tvorbu slin, které tělu přináší pocit ochlazení. Čaj je taktéž silně močopudný a tímto procesem se z těla vylučuje velké množství tepla. Mimo to čaje podporují potní žlázy a funkčnost mozkového centra, které lépe vyhodnotí tělesnou teplotu a začne ji okamžitě regulovat. Skvěle tak v létě poslouží zelený či mátový čaj, který navíc obsahuje mentol stimulující v buňkách receptory chladu.

 

Zeleninové saláty

Sezónní zeleninové saláty nám dodají nejen dostatek potřebných látek – zelenina taktéž obsahuje hodně tekutiny a přirozeně zavodňuje naše tělo. Vhodná jsou především rajčata, listové saláty, okurky, ředkvičky, čerstvý špenát a mnoho dalších druhů. Důležitá je pestrost zvolených surovin.

Ovoce s jogurtem

Ideální snídaňovou kombinaci představuje ovoce s jogurtem. Tělo nejlépe ochladí tropické a subtropické plody, nicméně v rámci ekologie a podpory lokálních pěstitelů raději konzumujme co nejvíce sezónního ovoce. To obsahuje velké množství vody. Jogurt tělu navíc dodává laktobacily a vysokým obsahem kvasinek a mléka ochlazuje slezinu a celý její okruh. Velmi podobně funguje i klasická řecká omáčka tzatziky z jogurtu a okurek.

 

 

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

Ovocné a zeleninové šťávy či smoothie dokáží divy a navíc skvěle chutnají. Tělo z nich získá velké množství živin, vitamínů, vlákniny, jsou plné vody, sacharidů a antioxidantů. Kombinovat můžete nejrůznější druhy ovoce i zeleniny a zpracovat tak veškeré zbytky zahradní úrody. Jedna sklenička poctivého mixu vás probudí a nabije neuvěřitelnou energií.

Vhodné koření a byliny

Při přípravě pokrmů byste si měli dávat pozor také na koření a bylinky, které běžně používáte. Černý pepř vyměňte za zelený a nebojte se zapojit fenykl a koriandr. Především čerstvý koriandr snižuje ostrost a horkost jídel. Z cizokrajných rostlin vyčnívá aloe vera, jejíž ochlazující účinky se užívají na léčbu onemocnění spojených se záněty a horkostí. Geniálně poslouží máta peprná, která probouzí organismus už svojí intenzivní svěží mentolovou vůní.

 

Potřebujete rychlé ochlazení? Vyzkoušejte například osvěžující ředkvičkový salát nebo recept na domácí tzatziky.  

You don't have permission to register
X