k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Pot-pourri

Vůbec jsem nevěděla, že pravé klasické pot-pourri se připravuje několik týdnů dopředu v uzavřené nádobě a proces provoňování surovin pot-pourri se doslovně překládá z francouzštiny jako „shnilý hrnec“. Tak praví internetová knihovna. Musím se přiznat, že některá kupovaná pot-pourri mi nevoní. Myslím si, že to bude hlavně kvůli přídavku umělých chemických parfémů a aromat. Moje rychlé pot-pourri, tedy voňavá miska, je jiné. Plné kvalitních surovin a vůní přírody, které si může dovolit každý. Neprovoní sice celý byt, ale pokaždé, když si i po delší době přivoním ke svému výtvoru, mám hned lepší náladu. Možná i lehce nostalgickou, hlavně o Vánocích. Takové voňavé nádoby a vůbec byliny se používaly k provonění příbytků už od pradávna. Na hradech se ve středověku sypaly sušené byliny na podlahy, a jak se po nich šlapalo, uvolňovaly se jejich vůně do místnosti. Mně tedy stačí tahle pot-pourri miska, do které samozřejmě můžete přidat i šípky, sušené květy růžiček, dřívka napuštěná éterickými oleji, sušenou mátu nebo rozmarýn, ale třeba i kávu a kakao. Zkrátka si s vůněmi a ingrediencemi pohrajte a přizpůsobte si je náladě a příležitosti. Letos se na Vánoce už moc těším a vím, že si s dětmi při výrobě pot-pourri, která bude zaručeně na poslední chvíli, vyhrajeme. A kdo bude mít nejhezčí?

 

foto1

Suroviny
špičky větviček jehličnatých stromů (smrk, borovice)
sušená kolečka citrusů (pomeranč, limeta)
sušená jablka a hrušky
svitky skořice
mandle ve skořápce
badyán
celý hřebíček
sypaný čaj silně aromatický
přírodní éterický olej (citrusy, růže, jehličí, jasmín…)

foto-2

foto3

foto4

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.

X