Pohanka je starobylá plodina, která se v našich krajích objevuje už odpradávna. Nejvíce se u nás pěstovala na Valašsku, kde má dodnes tradici, i když se na ni v Čechách i na Moravě s nástupem 20. století pomalu zapomnělo. Pěstování a pojídání této byliny se vrací až s nástupem zájmu o zdravý životní styl a stravu. Je opravdu zajímavé, kolik nám toho naši předci mohou stále předat. Zase tu máme tradiční, léty prověřený jednoduchý recept na vydatné české zdravé jídlo z místních surovin, které se směle může vydávat za moderní, trendy pokrm. Věřím, že kdyby se tahle kaše podávala v nějakém hipster bistru, byla by jistě cool. Jak asi víte, já mám pohanku strašně ráda. Miluju z ní kaše i moučníky. Pohanka vám pomůže s problémy se žaludkem, cévami i nervy. Mák má vysoký obsah vápníku, a když si čtete o jeho příznivých účincích na zdraví, jde v podstatě o českou superpotravinu. Mletý mák má ovšem díky vysokému podílu tuků tendenci rychle žluknout. Proto je lepší, když si ho nameleme sami před vařením nebo si ho koupíme co nejčerstvější. Můžete si rovnou namíchat pohankovo-makovou směs na kaši do sklenice, ale rychle ji zkonzumujte. O povidlech ani nemá cenu se zmiňovat. Každý přece ví, že nejlepší jsou domácí, z pomalu vařených švestek bez přídavku cukru. Myslím, že k téhle kaši se kravské mléko hodí nejvíce, ale můžete ho samozřejmě nahradit i rostlinným. No a toť vše! Ať vám chutná! P. S. A když nemáte pohanku, tak tam dejte tatarku! P. P. S. To je sestra pohanky seté. Pohanka tatarka.

20161211-pohankova kase_MG_5968

 

Suroviny
1 díl pohanky lámanky
1½ dílu mléka
2 polévkové lžíce mletého máku
1 polévková lžíce švestkových povidel
1 čajová lžička přepuštěného másla (ghí)

 

20161211-pohankova kase_MG_6010

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.