Kapary mám moc ráda. K jejich báječné chuti jsem se tedy musela „projíst“, ale kdyby se daly pěstovat i u nás, nejen ve Francii, určitě bych je měla na zahradě. Co nám ale roste na zahradách v Čechách bezpečně, jsou pampelišky. Je to plevel, co se šíří rychlostí větru, ale je to hlavně moje oblíbená léčivka, která se dá využít od kořene až po poupě. A o to nám v celé věci jde. Teď na jaře je přesně ten pravý čas (ještě než se žluté květy pampelišek plně rozvinou a rozveselí za slunečných dní monotónně zelené trávníky), nasbírat si plnou hrst poupat a zkusit něco nového. Falešné kapary. Moderní gastronomie se hemží naloženou, fermentovanou, molekulární chutí všeho, co vás napadne, a tahle kaprlata by se na zážitkovém eventu určitě neztratila. Některé recepty na ta nejjednodušší jídla z polodivoké přírody jsou prostě in a pokusy s jejich přípravou a ochutnáváním jsou pokaždé dobrodružstvím kuchyně třeba v paneláku nebo na chalupě. Je pravda, že ladění receptů chvíli trvá, než se trefíte do své oblíbené chuti, kterou třeba znáte z koupených produktů. Proto se ani v tomto receptu neuvádí přesný počet gramů soli a poupat a ocet můžete zkoušet podle libosti. Jemný vinný je klasika a jablečný ocet má zase specifickou chuť. Je to zkrátka na vás! A neotrhejte si všechna poupata, co na zahradě máte, ať pak máte z čeho vařit pampeliškový med! Ale o tom zas někdy příště. Ahoj!

pampeliskove kapary_DSC4058-48

Suroviny
pampelišková poupata
sůl
hořčičné semínko
ocet (vinný, jablečný, balsamico, ochucený…)

pampeliskove kapary_DSC4081-49

pampeliskove kapary_DSC4143-53

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.