k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Oslavujte s oblíbenými pokrmy našich předků

Když už jsme u těch celotýdenních oslav, pojďme si představit pár nestárnoucích receptů našich prababiček, na nichž si dozajista pochutnáte i dnes. Tradice je tradice, a jelikož se naši předkové dokázali radovat z mála, recepty jsou na přípravu i ingredience opravdu jednoduché. Zato ale poctivé! Oblečte si zástěru po babičce, rozpalte sporák, vytáhněte starý porcelánový servis a pusťte se do vaření. Protože jak si lépe připomenout staré časy, než tím, že se do nich ponoříme až na dno talíře?

 

Sejkorky z Moravské boudy

Sejkorky jsou přesně tím pokrmem, který si rádi dáte pěkně uvnitř v teple s horkým čajem a přitom budete koukat z okna na zimu a nečas. Patří ke starým lokálním receptům z horských vrcholů od našich prababiček, ale parádu s ním uděláte i dnes. My jsme si je poprvé dali při pochodu skrze zasněžené pláně na Moravské boudě a možná to bylo tou dlouhou cestou nebo nadmořskou výškou, ale všichni jsme si je zamilovali. Stejně jako většina starých osvědčených receptů i sejkorky jsou jednoduché a připravíte je povětšinou z toho, co najdete ve spíži.

 

Nemusíte být na Moravské boudě, abyste si mohli dát tuhle bramborovou dobroutu. Recept na ní najdete zde

 

Hoďbidlo neboli uhlířina

Asi si říkáte, odkud pochází název hoďbidlo? Kdo ví… jasné ale je, že se po tomto staročeském receptu jenom zapráší. Hlavní ingredienci představuje typicky česká surovina, kterou najdete ve sklepě snad každé domácnosti. Pak už jenom stačí přidat nějakou tu osmahlou cibulku na sádle a nakládané okurky a můžete servírovat. Ale pozor – vodu z uvařených brambor určitě nevylévejte! Stejně jako správné hospodyňky předchozích generací využijte cenných látek vývaru a přidáním česneku a bylin ze zahrady nebo sušené majoránky připravte silnou a zdravou česnečku. A oběd o dvou chodech jako za starých časů máme hotový raz dva.

 

Jídla ze skanzenu mají ta nejlepší jména. Copak vás to u hoďbidla také nenapadlo? Zkuste si to říct 3x za sebou a voilà, recept na hoďbidlo je tu.

 

Hladká Ančka couračka

Zní to jako jeden recept, ale nenechte se zmást. Hladká Ančka a couračka jsou geniálním odkazem našich předků a jedna jak druhá v chladných dnech nejenom zahřejí, ještě k tomu dodají tělu spoustu zdraví prospěšných látek napomáhajících s obranyschopností organismu. Hlavně couračka, to je totiž v podstatě jednoduchá zelňačka, a kysané zelí, jak dobře víme, obsahuje vysoký obsah vitamínu C. Tyto polévky se dříve vařily především v období půstu před Velikonocemi, nicméně chvilkové vynechání masitých pokrmů neuškodí v žádném ročním období. Tak obě vyzkoušejte a budete se jenom olizovat.

 

Ačkoliv Ančka se na talíř courá, vy byste s jeho přípravou otálet neměli. Už tak se na tenhle recept dost prášilo ve skanzenech. Recept hledejte tady.

 

Kocmrda

No a co by to bylo za jídelníček ze skanzenu, kdybychom zapomněli na kocmrdu! Máme to opět samou bramboru, ale ten výsledek… ten je naprosto geniální. V kocmrdě hraje důležitou roli ocet, česnek a překvapivě mleté nové koření. I když se v dnešní kuchyni od klasické jíšky upouští, tady je ta poctivá ze sádla a mouky nepostradatelná. Kdo by čekal, že tak jednoduché jídlo může tak skvěle chutnat? Mně kocmrda svou chutí připomíná prejt. Naši předkové si zkrátka dokázali i z mála přichystat skvělou hostinu.

 

Jídla ze skanzenu jsou jedinečná v tom, že je vyrobíte za pár korun, za pár minut a pouze s pár surovinami, přesto se budete oblizovat až za ušima. Zkuste si připravit kocmrdu podle tohoto receptu

 

Recepty ze skanzenu můžete najít v knihách Vaříme podle Herbáře 3Vaříme podle Herbáře 4 a Vaříme podle Herbáře 5, které jsou dostupné na našem e-shopu.

 

You don't have permission to register
X