k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Okurková sezóna začíná!

A je to tady. Období, na které se klepe každý svědomitý zahrádkář. Okurková sezóna! Ačkoli se nekonečná horka a sucho na většině úrody nemile podepsaly, něco málo jsme přece jen sklidili a z krásných zelených plodů se tak můžeme radovat i letos. Okurka obsahuje až 96 % vody a v horkých letních dnech nás dokonale osvěží a zavodní. Mimo to obsahují okurky velké množství vitamínu A, B, C a E, proteinů i sacharidů. Pravidelnou konzumací okurek pročišťujeme naše tělo, pleť i krevní oběh a navíc se, díky jejich nízké nutriční hodnotě, nemusíme obávat, že se po sklizni budeme stydět převléct do plavek. No zkrátka samá pozitiva, proto vám přinášíme několik super receptů, se kterými si letošní okurkovou sezónu užijete ještě více.

 

Kvašáky Jiřiny Šejbalové

No jo, nakládačky, ty můžeme celý rok. K čočce, rizotu, na chlebíček… prostě kdykoli a jakkoli. Navíc se podle posledních výzkumů virginské univerzity ukázalo, že přirozeně fermentované potraviny, jako například okurky s koprem, zvyšují hladinu serotoninu a působí tak jako chutné antidepresivum. Sklenice kvašáků zkrátka patří do každé české spíže stejně jako marmeláda nebo sezónní kompot a s kvalitním receptem se na přípravě nedá příliš pokazit. Natrhejte kopr, oloupejte česnek, okurčičky pěkně napěchujte do sklenic a přidejte i listy z višně a vína – ty jim dodají jedinečnou chuť!

 

Recept na nakládačky s neodolatelnou chutí najdete zde! A varujeme, jejich chuť je návyková. 😉

 

Tzatziki

Na klasický řecký pokrm tzatziki neexistuje jeden zaručeně správný recept – ingredience, jejich poměr a způsob přípravy se kraj od kraje liší a každý si ho tak může připravit víceméně podle vlastní chuti. Někdo přidává kopr, jiný petržel či mátu, ovšem základem vždycky zůstávají nastrouhané okurky a bílý jogurt, dvě suroviny se zaručeně ochlazujícími účinky. V horkých letních dnech je tak geniální nejen jako příloha, ale klidně i jako hlavní chod s kouskem pečiva. Tak likvidujte úrodu okurek v řeckém stylu.

 

Nechte své chutě cestovat a vyšlete je na cestu s chutí tzatziki! Recept na ně najdete zde.

 

Šťáva z melounu a okurky

Ovocné a zeleninové šťávy vás v létě nejen parádně osvěží – můžeme je po právu považovat za esenci zdraví a čisté energie. Kombinovat v nich můžete skoro vše, co vám zrovna na zahrádce dozrává, tentokrát například okurky. Namixujte je s jiným sezónním ovocem nebo si udělejte čistě okurkovou limonádu a okrájené slupky použijte jako pleťovou hydratační masku. Uvidíte, že budete jenom zářit.

 

V pařácích, kterými nás léto často trápí, přijde osvěžující šťáva vždycky vhod. Podívejte se na návod, jak na to podle Herbáře.

 

Tarator

Tato geniální balkánská letní pochoutka si u nás sice velkou reputaci zatím nevybudovala, kdo ji ale jednou ochutnal, už na ni nedá nikdy dopustit. V Srbsku jej konzumují jako letní salát, v Turecku zase jako omáčku ke smaženým rybám a chobotnicím. My v Čechách ho servírujeme nejčastěji jako salát či studenou polévku a s nadrcenými ořechy, koprem a kapkou octa vám na jazyku způsobí doslova výbuch chuťových buněk.

 

Je libo salát nebo studenou polévku Tarator? Zjistěte, jak na ně!

You don't have permission to register
X