k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Óda na jahody

Ó ano, už je to tady. Keříky se obsypávají rudými šťavnatými plody a jejich vůně se vkrádá do každého koutu zahrady. Jahody! První zakousnutí do červenající se dužiny v sezóně je naprostá slast. Nejlépe chutnají rovnou čerstvě utržené, ale jejich chuti se nedá nabažit v jakékoli podobě. Tak honem pro košík a hurá na ně!

Ačkoli jsou jahody lahodně sladké, překvapivě patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií. Nenajdeme v nich ani příliš tuků, proteinů či sodíku, ale naopak našemu tělu dodají vitamín C, kyselinu listovou, draslík, železo a především velice důležité sacharidy. Za svoji rudou barvu vděčí barvivu zvanému antokyan, který působí jako silný antioxidant organismu. Podle výzkumu bostonské univerzity jsou dokonce ovocem s nejvyšším antioxidačním potenciálem. Díky tomu působí jako efektivní prevence proti arterioskleróze a srdečním onemocněním. Stejně tak pomáhají proti onemocnění jater, krevního oběhu a močových cest. Jejich účinky i chuť jsou zkrátka fascinující a v prvních letních měsících bychom je do jídelníčku měli zapojit my všichni ať už v základní, či upravené podobě. Tak sesbírejte úrodu a pusťte se do přípravy jahodové hostiny.

 

Jahodovo-bazalkový ledový čaj
No, a když už jsme u toho osvěžení, nesmíme zapomenout ani na stylový drink. Berte to třeba jako ozdravnou kůru. Natrhejte lístky čerstvé „voňavoučké“ bazalky, smíchejte je s jahodovým čajem a vychutnejte si ho správně vychlazený. Bazalka se postará o bolesti hlavy, zamává s migrénou a odbourá všechen nahromaděný stres. Tak si hoďte nohy nahoru a užijte si léto!

 

Jahody v tekuté formě nejsou tak obvyklé, když jsou ale s ledem a bazalkou, každý jim jistě podlehne. Podlehněte i vy s receptem z Herbáře.

 

Jahodové gazpacho
Naše mezinárodní jahodové menu si doplníme o jednu úžasnou jahodovou pochoutku, tentokrát původem ze Španělska. Studená polévka gazpacho lze připravit z nejrůznějších surovin, tak proč ne třeba z jahod? Je to trochu experiment, ale příprava je rychlovka a výsledek rozhodně stojí za to. Všechno to naházejte do jedné mísy, rozmixujte a může se servírovat! Chutná geniálně a v horkých letních dnech zaručeně osvěží.

 

Recept na polévku dělanou do letních dní najdete tady.

 

Polenta s jahodami
Kukuřičná kaše zvaná polenta se s dlouhou tradicí připravuje především v Itálii a na Balkáně, své místo si však pomalu získala i v mnohých českých kuchyních. Tento výborný pokrm nazývaný taktéž jídlo chudých je plný bílkovin a vlákniny. Polenta je výborná, ale když se ještě navíc osmahne a připraví na sladko s čerstvě sklizenými jahodami a pár voňavými lístky meduňky, úspěch u celé rodiny bude zcela zaručen.

 

Hledáte něco tradičního, plného vitamínů a sladkého, aby si pochutnaly i děti? Překvapte je polentou s jahodami!

You don't have permission to register
X