Některé věci z říše zvané potraviny mě dokáží stále překvapit. Nemyslím tím novinky z cizích zemí, které ani jedle nevypadají, nebo ingredience, které jsem neměla odvahu ochutnat. Myslím suroviny, co chutnají jinak syrové než vařené nebo v tomto případě pouze „probuzené“ a rozmixované třeba s kapkou sirupu. Jako třeba kešu. Nemůžu říct, že by tyhle „oříšky“ patřily mezi mé favority. Jsem zvyklá na vlašáky a lískáče z našich končin a mimo jiné v mnoha klasických receptech kešu prostě nenajdete. Kešu mi ale dost chutnají v asijské kuchyni a největším chuťovým překvapením je pro mě právě vynikající a lahodný krém z kešu. Jeho specifická jemná chut’ se snoubí s vanilkou a sirupem. Chutná samotný jako dezert, ale i zamražený jako zmrzlina. Bude skvělý i jako náplň do dortů a cukroví. A proč píši „probuzené“ kešu? V namočených semenech se totiž díky vodě probudí život. Taková semena pak obsahují enzymy, které usnadňují jejich trávení a využití všech živin, které jsou v semínkách, ořeších, obilí či luštěninách bohatě zastoupeny. A co se týká „oříšků“, kešu vlastně mezi ořechy nepatří. Říká se jim tak pouze pro zjednodušení. Kešu jsou totiž jedlé nažky nepravých plodů ledvinovníku západního, kterým se říká „kešu jablko“. Alespoň tak to píše Wikipedie. Já totiž žádný nepravý plod s nažkou bohužel neviděla. Ale co není, může být, a co neochutnáte, to vám nezachutná! S tímto moudrem se protentokrát loučím a vím, že vám pravý kešu krém bude chutnat!

P. S. A je raw a to je moderní…

kešu krém

Suroviny
3–4 hrnky teplé vody
1 čajová lžička soli
2 hrsti neochucených kešu ořechů
1 polévková lžíce javorového sirupu stupně A
pár kapek vanilkové esence

kešu krém 2

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.