k

If you’d like to try an alternative to classic porcelain, then Tonda is the perfect complement to your home.

Newsletter


Follow us

NEWSLETTER

Chcete vědět jako první o novinkách a slevách v e-shopu?


Hledat

Klíčky a mikrozelenina aneb zeleninová úroda za pár dní

Ačkoli v zimních a brzkých jarních měsících organismus potřebuje nejvíce živin a vitamínů, čerstvé zeleniny z vlastní zahrádky se dočkáte jen stěží. 🙂 Ať už ale venku sněží, prší, nebo mrzne, až praští, vy si můžete na talíř naložit vlastní jarní úrodu v podobě klíčků nejrůznějších semínek či snadno vypěstované mikrozeleniny, tzn. mladých zelených výhonků zeleniny, luštěnin a obilovin. Řeřicha, vojtěška či mungo jsou stará dobrá klasika. Věděli jste ale, že mikrozeleninu či klíčky můžeme vypěstovat téměř z kteréhokoli semínka a také kdykoliv? Na vypěstování stačí jen několik dní a v salátech, polévkách, sendvičích či smoothie potěší i ty největší požitkáře. Mňam a na zdraví k tomu!

Před necelými čtyřmi lety se tým vědců z potravinové laboratoře v Beltsville (Maryland) zaměřil na testování nutričních hodnot u 25 výhonků. Výsledek ukázal, že mikrozelenina a klíčky obsahují až o polovinu větší podíl vitamínů a karotenoidů než dospělé běžně sklízené části rostlin. Nutričně je na tom prý nejlépe červené zelí, amarant, koriandr a ředkev, které mají až pětkrát více vitamínů A a C. Mikrozelenina obsahuje i vysoké procento bílkovin, minerálů a dalších prospěšných látek, které váš organismus zvláště v zimních měsících opravdu ocení. Semínka představují zásobárnu živin pro budoucí rostlinu a klíčením se v nich nastartují metabolické pochody, zaktivují se enzymy a aminokyseliny. Klíčky jsou velmi dobře stravitelné a lidský organismus z nich tak dokáže vstřebat většinu prospěšných látek. K pěstování mikrozeleniny i klíčení semínek použijte buď semínka bio kvality, či přímo určená k tomuto způsobu pěstování. Nebudou totiž chemicky ošetřena.

 

Mikrozelenina
Řeřicha je klasika, ale velmi chutné výhonky mají například i semínka hrachu nebo ta z čeledi brukvovitých. Perfektně rostou slunečnicová semínka, ale nezapomeňte vyset ani lichořeřišnici, rukolu, ředkvičky, hořčici nebo kukuřici (neměla by být GMO), jejíž výhonky chutnají jako svěžejší varianta malých kukuřiček. Pravidlem pro klíčení jsou neloupaná semínka. Pro pěstování se hodí nízká nádoba (malý pekáč, plastová miska od jídla nebo tác). Vyskládejte do ní vrstvu vaty nebo vatových tamponků a tu pořádně zvlhčete. S vodou to ale nepřehánějte – nesmí stát v misce nevsáknutá. Takto připravenou hmotu už jen stačí osít hustou a pravidelnou vrstvou semínek a zhruba dvakrát denně vlhčit čistou vodou pomocí rozprašovače. Myslete na to, že semínka i vata nesmí zcela uschnout. Pak misku umístěte někam ke světlu. Semínka můžete vyset samozřejmě i do hlíny, mě ale baví ten „školní“ proces pěstování na vatě.

Sklízíme 5 až 7 centimetrů vysoké výhonky. Já je stříhám nůžkami přímo z misky. Semena brokolice, kapustiček, zelí, květáku, řeřichy, koriandru či hlávkového salátu nevyžadují namáčení a stačí je rovnou vysít na připravenou vatu. Semínka s tužšími slupkami, jako je kukuřice, hrách či pohanka potřebují před samotným výsevem alespoň deset hodin ve vodě. Úrodu sklízíme již od jednoho týdne růstu.

 

Klíčky
Ke klíčení jsou nejoblíbenější semínka munga, fazolí, hrášku či čočky, nicméně bát se nemusíte ani plískavice, slzovky, ředkviček, vojtěšky či brokolice. Oproti mikrozelenině konzumujeme celé klíčky i s kořínkem. Postup klíčení tak neprobíhá v zemině ani na vatě či jiném k tomu určeném materiálu. Pro konzumaci mi přijdou lepší jemnější semínka bez tuhé slupky. Propláchnutá semena nejprve alespoň na deset hodin naložíme do čisté vody, aby nasály dostatek vláhy pro proražení tuhé slupky, poté je nasypeme do misky na klíčení a denně alespoň dvakrát proléváme vlažnou vodou. Tak zabráníme tvorbě plísní a kvašení a semínka porostou mnohem rychleji. Misku na klíčení si můžeme koupit, velmi snadno si ji ale vyrobíme doma například ze šroubovací zavařovačky, kterou stačí ve víčku propíchat jako cedník, abychom semena mohli pravidelně prolévat a přebytečná voda vždy vytekla ven. Za pár dní (záleží na druhu semínka), kdy jsou klíčky vylezlé zhruba na dva centimetry, se můžeme pustit do jídla.

Z naklíčených semínek si můžete připravit salát, ozdobit jimi chlebíček či polévku nebo si rovnou opražit skvělou a rychlou pučálku.

You don't have permission to register
X