Už je to tady! Taky jste se nemohli dočkat jako já? Už to raší, už to pučí! Byliny se derou neohroženě z promočené hlíny ven na světlo za sluncem, které už získává na síle a přináší nám naději na další krásný, úrodný rok. Při procházkách v jarním lese můžete narazit na medvědí česnek. Prozradí se často sám už svou vůní, a pokud najdete bohatě zarostlé místo, můžete jít k medvědímu česneku rovnou za nosem. V medvědím česneku je silice alicin, obsahující organické sloučeniny síry, proto ta typická vůně. Alicin má antibakteriální účinky na náš organismus a byliny, které ho obsahují, jako česnek a cibule, jsou perfektními pomocníky při nachlazeních, angínách a chřipkách. Medvědí česnek obsahuje také velké množství vitaminu C a železa, proto se s kopřivou hodí na jarní detoxikaci organismu. Jsou to významní místní bojovníci se všemi jedy, které se nám podařilo v těle nashromáždit přes zimu. Nejlepší je konzumovat je za syrového stavu nebo je naložit do oleje, což samozřejmě taky uděláte, ale zpestřit si jídelníček slaným koláčem s česnekovou chutí, ale bez česneku, který každému nesedí, je prostě jarní nutnost. Aáá, už se na něj těším! Právě jsem se vrátila z túry na běžkách a čeká mě tady na pokoji v hotelu jen bonbon a ledvinový čaj, tak si alespoň, až ulehnu únavou, nechám o jarním quichi zdát. A vy vyrazte na medvědí česnek a mladé kopřivy. Udělají vám zjara náramně dobře! Dobrou chuť!

medvedicesnek

TIP: Chcete vyrazit na medvědí česnek na vlastní pěst, nevíte ale kdy a kam? Medvědí česnek roste od dubna až do konce léta a najdete ho volně růst na mnoha místech České republiky. Více o volně rostoucích bylinkách najdete zde.  Zdroj: Na ovoce

quiche_DSC3527-25

Suroviny
těsto
280 g hladké špaldové mouky
140 g studeného másla
80 ml studené vody
sůl
náplň
200 g Lučiny
100 g měkkého tvarohu
2 vejce
250 ml mléka
svazek listů medvědího česneku
svazek mladých kopřiv
čerstvě mletý pepř
sůl

Tento článek jsem původně vytvořila pro Tchiboblog.cz, kde najdete i dokončení receptu.

quiche_DSC3544-26

quiche_DSC3576-28

quiche_DSC3600-29